Bajnai megvédte Orbánt

2009.06.04. 14:11
A minisztrelnök szerint Orbán Viktor nem neofasiszta, az ilyen kijelentéseket mindenkinek vissza kell utasítania.

"Méltatlan megjegyzésekkel" illették szlovákiai politikusok Orbán Viktort, a Fidesz elnökét - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Krakkóban, ahol a visegrádi csoport kormányfőivel találkozott. "Nem igaz, amit az egyik szlovákiai kormánypárt vezetője mondott, (...) Orbán Viktor nem neofasiszta politikus" - mondta a magyar kormányfő, hozzátéve, hogy - "bár nem tisztje megvédeni a Fidesz elnökét - ezeket a kijelentéseket mindenkinek vissza kell utasítania".

A miniszterelnök szerint a magyar ellenzéki vezető múlt heti esztergomi kijelentései nyomán Pozsonyban kialakult feszültségbe "belejátszik" a Szlovákiában zajló európai parlamenti választási kampány. "Ezek a konfliktusok nem szerencsések, felelőtlenség olyan állításokat tenni, amelyek konfliktust gerjesztenek" – szögezte le Bajnai.

Bajnai Gordon ugyanakkor hangsúlyozta: Magyarországon is óvakodni kell a más országokra vonatkozó "félreérthető és provokatívnak ható" kijelentésektől, mert ezek a bizalmatlanságot erősítik Magyarországgal kapcsolatban, márpedig az országnak most elsősorban bizalomra és kiszámíthatóságra kell törekednie.

A magyar kormányfő lengyelországi látogatásán érdemben nem tudott négyszemközti megbeszélést folytatni szlovák kollégájával a kérdésben, mert csak a V4-kormányfők közös szerdai vacsoráján találkoztak. Bajnai elmondta: a kézfogásnál jelezte Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, hogy aggodalommal tölti el az, ami az elmúlt hetekben a szlovák-magyar viszonyban történt.

A két kormányfő – Bajnai javaslatára – megállapodott, hogy telefonon fog konzultálni az ilyen ügyekről. Bajnai aláhúzta, hogy a magyar kormány jelezte Pozsonynak: a kölcsönös tiszteleten alapuló új fejezetet szeretne nyitni Szlovákiával, ám ennek megvalósulásához a szlovák fél részéről is pozitív gesztusokra van szükség.

Szerdán a szlovák parlament rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában ítélte el Orbán Viktor és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit". A Fidesz elnöke a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) május végén közösen megtartott esztergomi EP-választási nagygyűlésen egyebek között úgy fogalmazott: az EP-választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a júniusi döntés öt évre meghatározza a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

Robert Fico korábban "abszurdnak" nevezte, hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak minősítse a Kárpát-medencét, s úgy vélte, hogy ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. Ján Slota, a pozsonyi kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke egy május végi nyilatkozatában fogalmazott úgy, hogy szerinte Orbán Viktor és Csáky Pál, az MKP elnökének beszédei – amelyek korábban Esztergomban, az MKP-val közösen megtartott EP-kampánygyűlésen hangzottak el – "erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól".