Hamis tanúzás miatt ítélték el az MSZP-s irodavezetőt

2009.06.04. 13:28
Egy ismerőse koccanását akarta eltitkolni egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei MSZP-s irodavezető, így két szemtanút hamis tanúzásra buzdított. Az erről készült hangfelvétel alapján eljárás indult, első fokon a bíróság egy év szabadságvesztést és 300 ezer forint büntetését szabott ki, másodfokon a bírák 800 ezer forintra módosították az ítéletet.

Jogerősen 800 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság a kétrendbeli, hamis tanúzással vádolt Gyarmati Mihályt, az MSZP megyei irodavezetőjét. A másodfokon eljáró bíróság a Nyíregyházi Bíróság februárban meghozott ítéletét változtatta meg, amely egy év szabadságvesztést (három év próbaidőre felfüggesztve) és 300 ezer forintos pénzbüntetést szabott Gyarmati Mihályra. (A védelem ezt nem fogadta el és enyhítésért fellebbezett.)

Emlékeztetőül: az irodavezető egyik rokona 2007 októberében ittas állapotban okozott koccanásos balesetet Nyíregyházán. Az esemény két tanúját Gyarmati később arra kérte, hogy változtassa meg vallomását; az egyik beszélgetésről hangfelvétel is készült, ami végül a nyomozókhoz került. Az ügyben (tárgyalás mellőzésével) 2008 végén született végzés, amely megegyezett az elsőfokú bíróság ítéletével. A végzést viszont Gyarmati Mihály nem fogadta el, ezért kérte a tárgyalás megtartását.

A védelem fellebbezésében Gyarmati Mihály társadalmi szerepvállalására, büntetlen előéletére, megbánó és beismerő magatartására hivatkozott, valamint arra, hogy nem ismerte fel tettének lehetséges jogi következményeit. Ezekre tekintettel védelem elsősorban pénzbüntetés, másodsorban felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól, amely elfogadta az enyhítésre irányuló fellebbezést.

Az indoklásban elhangzott: a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott, illetve a védelem által elmondottakat, viszont leszögezte: tekintettel a köz érdekében végzett munkára, senkit sem lehet felhívni hamis tanúzásra, valamint ilyen eszközzel nem lehet senkit sem mentesíteni a büntetőjogi felelőssége alól. A büntetés meg nem fizetése esetén elzárásra változtatható az ítélet.