Semjén: A kormány és az EU a felelős Orbán megtámadásáért

2009.06.04. 21:23
Semjén Zsolt a kormányt, az EU-t, és az MSZP-t egyaránt felelősnek tartja az Orbán Viktor esztergomi kijelentéseiire érkező szlovák reakciók miatt. Szerinte a kormány aláásta az ország tekintélyét, de a Benes-dekrétumok miatt egyébként sem kellett volna felvenni Szlovákiát a nemzetközi közösségbe.

Semjén Zsolt szerint a kormány, az EU és az MSZP felelős azért, hogy Orbán Viktort Esztergomban elmondott szavai miatt meg lehetett támadni.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint a Gyurcsány-Kóka-Bajnai kormány annyira megrendítette az ország tekintélyét külpolitikailag, gazdaságilag, erkölcsileg, hogy ezt meg lehetett tenni velünk. De felelős az Európai Unió is, amiért a Benes-dekrétumokkal felvették Szlovákiát a közösségbe, mondta. Mint fogalmazott, a kollektív jogfosztás a legteljesebb mértékben ellentétes az emberi jogokkal és az EU étoszával. Az MSZP-t pedig azért okolta Semjén, amiért a magyar szocialisták nem akadályozták meg a Fico-féle szocialista párt felvételét az Európai Szocialisták Pártjába.

A politikus szerint az uniós választás, de különösen Trianon kapcsán nem lehet elmenni szó nélkül amellett, ami szerdán Szlovákiában történt. Szerinte Orbán Viktor nagyon pontosan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy az EU-választás lehetőség arra, hogy minél többen képviseljék a Kárpát-medencei magyarságot Brüsszelben.

Nem bekullogni kell az EU-ba

Az Európai Unióról szólva azt mondta, hogy büszkének kell lennünk arra, hogy ezer éven keresztül "testünkkel védtük" Európát a tatárral szemben, a törökkel szemben és a keleti pogányság más formációival szemben. Ezért nekünk nem bekullogni kell az EU-ba, hanem "történelmi munkánk révén kiérdemelt helyünket méltósággal elfoglalni"- fűzte hozzá.

Ezért tudatosítaná mindenkiben, hogy az EU nem a magyar történelem célja, hanem a magyar megmaradás eszköze. Úgy gondoljuk - mondta -, hogy az EU hozzájárulhat a magyar megmaradáshoz.

Két zsákutcát lát EU-ügyben

Semjén Zsolt szerint uniós kérdésekben két zsákutcát kell elkerülni. Egyiknek nevezte azt a szervilizmust, ami a szocialistákra jellemző, amikor nemzeti érdekeket adnak fel azért, hogy "veregessék a vállukat" Brüsszelben. Úgy vélte, csak úgy lehet a magyar érdekeket képviselni, ha olyan képviselők mennek Brüsszelbe, akik következetesen, keményen tudják a magyar érdekeket képviselni.

A másik, amit el kell kerülünk, az az EU-ellenesség, hiszen ezzel a lehetőségét is elveszítjük annak, hogy Brüsszelben képviselni tudjuk a magyar érdekeket, fejtette ki Semjén Zsolt.