Több mint 800 millió tűnt el Simor vagyonából

2009.06.04. 08:01 Módosítva: 2009.06.04. 12:01
A jegybank elnökének három éve 923 milliós megtakarítása volt, ebből 2007-re 67, 2008-ra pedig 80 millió maradt. A HVG szerint a pénz Cipruson van. A Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Simor ellen.

Simor András MNB-elnök vagyonnyilatkozatából tudható, hogy három év alatt a tizedére csökkentek korábbi, csaknem egymilliárd forintos megtakarításai - írja a Népszabadság csütörtökön. A Magyar Nemzet szintén a jegybankelnök vagyonnyilatkozatára hivatkozva azt közli: a 2007-es dokumentum szerint a jegybank vezetője 123 millió és további 800 millió – összesen 923 millió – forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt. Az egy évvel később tett nyilatkozatában viszont Simor már azt közölte: csupán 67 millió forintja van befektetési alapokban.

Egy év leforgása alatt tehát 856 millió forinttal csappant meg az MNB elnökének ily módon befektetett vagyona - összegezi a Magyar Nemzet. Az MNB a Népszabadságnak azt a tájékoztatást adta, hogy az elnök mindent, aminek a közlését a törvény előírja, nyilvánosságra hozott vagyonával kapcsolatban. Ezen túlmenően "vagyonával, annak felhasználásával kapcsolatban további tájékoztatási kötelezettség nem terheli". Az MNB a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy Simor András eddig három alkalommal vallotta be vagyonát, s minden esetben a törvényi előírások szerint tette ezt.

A HVG friss száma arról ír, hogy a hiányzó összeg nem volt része Simor közelmúltban lezajlott válásának, és a bankelnök idén áprilisban eladott magyarországi vállalkozásának kimutatásaiban sem található. A hetilap szerint a 800 millió Cipruson lehet, Simor tarthatta megtakarításait külföldön is, erre nézve a vagyonnyilatkozat nem ad támpontot, a bankár pedig nem válaszolt a HVG ezt firtató kérdéseire.

A Cipruson bejegyzett Trevisol Ltd. 1999-ben jött létre, kihasználva az akkori 4,25 százalékos adókulcsot. Orbán Viktor Fidesz-elnök a múlt héten rótta fel a jegybankelnöknek, a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek, hogy off-shore cégekbe mentik ki vagyonukat az adózás elől. Az MNB elnöke Orbán Viktornak írt válaszlevelében leszögezte, a Trevisolnak semmilyen jövedelme sem származik Magyarországról.

A vállalkozás egyébként jelenleg egy helyi nő nevén van, aki számos helyi cég tisztségviselője, bejegyzett tulajdonosa. Az MNB felügyelőbizottsága márciusi vizsgálatában azt állapította meg, hogy a ciprusi cég nem nyújt üzletszerűen pénzügyi, befektetési szolgáltatást, azt azonban azóta sem tudni, hogy valójában mivel is foglalkozik - írja a HVG.

A Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank elnöke ellen, hogy kiderüljön miért csökkent egy év alatt közel 900 millió forinttal Simor András vagyona, és ez milyen összefüggésben van a jegybankelnök offshore cégével, jelentette be Répássy Róbert. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a vagyonnyilatkozati eljárást a jegybankról szóló törvény alapján kezdeményezik az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságában.