Az MSZP ragaszkodik a kormányzáshoz

2009.06.07. 19:44
Ha úgy alakulna a helyzet, hogy az EP-vereség után Bajnai Gordon bizalmi szavazással szeretné világossá tenni, hogy az MSZP támogatja, akkor a szocialista frakció felsorakozna mögötte. Legalábbis szombaton még így gondolta a párt kibővített választmányi ülése. Akkor minden megszólaló a mellett érvelt, hogy el kellene kerülni az előrehozott választásokat. Az ülés résztvevői szerint ha az MSZP-ben lesz is vezérkari váltás, annak csak hónapok múlva, a miniszterelnök-jelölt kiválasztásakor jön el az ideje.

Preventív lélekápoló választmányi ülést tartott az MSZP szombaton, a tanácskozáson, ahova a testület százötven tagján kívül az országos elnökséget és az összes országgyűlési képviselőt is meghívták. A téma magától értetődően az volt, hogy mit csináljon az MSZP a vasárnapi EP-választások után. Az amúgy gyorsabban kiderült, hogy mit ne csináljon: például kerülje az előrehozott választásokat, és tartson ki áprilisig.

Párttanácsok a miniszterelnöktől

Az ülést Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó nyitotta, és mindketten átkalandoztak egy kicsit a másik területére is, a miniszterelnök rászánt egy-két percet, hogy elmondja, miképpen kellene a jövőben működnie az MSZP-nek, a pártelnök pedig arra tért ki, hogy mit kellene tennie a kormánynak. Bajnai azért kapásból leszögezte, hogy kormánya szikár válságkezelésre kapott mandátumot, és a kabinet nem is fog másról beszélni, de a kríziskezeléshez fontos az MSZP. Úgyhogy szerinte nem ártana, ha a párt elkezdené fiatalítani a bázisát, másrészt lenne önálló jövőképe és tartalmi mondanivalója, azaz leszakadna a kormányról.

Ebben egyébként a választmányi tagok véleménye szerint nincs nagy mozgásterük a szocialistáknak, legalábbis a költségvetés elfogadásáig, hiszen bármit is mondjon a párt, az jön át egyértelműen, amit a frakció a parlamentben csinál. Márpedig a képviselőcsoport kénytelen igazodni a kríziskezelő intézkedéskehez. Ha nem teszi, ugyan formálhat önálló arculatot, de az előrehozott választásoknak ágyaz meg, azt pedig a többség (legalábbis a választmány ülésén) határozottan elutasította.

Szembenézés, szembeköpés, porszívó

Lendvai Ildikó a kormányt a „csak így továbbra” biztatta, szerinte példaértékű volt, hogy az utóbbi ötven napban szinte több lényegi törvényt fogadtak el, mint a ciklus korábbi részében. Mégpedig úgy, hogy harmonikusabb volt a párt, a frakció és a kormányzat együttműködése, mint eddig bármikor. Több vájtfülű választmányi tag ebből azt vélte kihallani, hogy a pártelnök szerint hiba lenne a nosztalgiával gondolni a Gyurcsány-kormányzatra. Azonban az egyik felszólaló gyorsan világossá tette, hogy a szembenézés ugyan elkerülhetetlen, de ez nem jelentheti azt, hogy az MSZP szembe is köpi az előző hét évet. Ugyanis, a baloldal nevetségessé tenné magát, ha azt mondaná, hogy Medgyessyvel elcseszte, Gyurcsánnyal szintén, de majd most megmutatja.

És éppen e logika alapján utasították el a legtöbben az előrehozott választást, ugyanis, magyarázta egy másik hozzászóló, az MSZP-nek most éppen annyi esélye lenne eladni magát, mint egy hazug porszívóügynöknek. Aki hét éve egy olyan porszívót adott el, ami két nap után bedöglött, aztán három éve egy újabbat sózott rá a kuncsaftra, ám az új készülék olyan erővel szívott, hogy tönkre tett mindent, így használhatatlannak bizonyult. Azaz az MSZP-nek kell még egy év (és néhány kormányzati siker: például a forint megerősödése, az állampapírpiac regenerálódása), hogy ne hajtsák el kapásból, amikor bekopogtat egy újabb porszívóval.

Bajnai akár bizalmi szavazást is kérhet

A szombati ülés résztvevői arra jutottak, hogy az esetleges pártcsatákkal nem most kell foglalkoznia a szocialistáknak, a jelen feladata, hogy az EP-bukás után ne essen szét a párt, és valóban kitartson a válságmenedzselő kabinet mellett. Ezt több módon lehet – legalábbis részlegesen – garantálni. Az egyik technika például, ha Bajnai Gordon bizalmi szavazást kérne a parlamentben.

Forrásaink szerint ezzel nem lenne gond, a frakció deklarálná, hogy kell neki a Bajnai-kormány. Legalábbis a szocialisták képviselőcsoportja. Számos MSZP-s viszont attól tart, hogyha az EP-választáson a liberálisok egyetlen uniós képviselői helyet sem szereznek, akkor Fodor Gábor belső ellenzéke megpróbálja trónfosztani az SZDSZ elnökét, és a hatalmi harc, illetve a szabad demokraták újraértelmezett túlélési stratégiája miatt az SZDSZ kiugorhat a kabinet mögül.