Az OVB is feljelentést tesz a gépi hívások miatt

2009.06.07. 22:25
Egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek nap közben a szavazáson való részvételre buzdítottak. A hívások a Fidesz, a Jobbik és az MSZP melletti szavazásra agitáltak. Az OVB választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt tesz feljelentést.

Az Országos Választási Bizottsághoz vasárnap több mint 30 beadvány érkezett, ezek jelentős része az automatizált telefonhívásokat kifogásolta. Az OVB a formailag megfelelő beadványok esetében - mintegy húszban - megállapította, hogy az automatizált telefonhívásokkal megsértették a kampánycsendet.

A beadványok tárgyalása előtt Szigeti Péter, a testület elnöke emlékeztette a bizottságot, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi végzése szerint a testületnek akkor is meg kell állapítani a jogszabálysértést, ha nem lehet tudni, kik követték el a kampánycsendsértéseket.

"Kedves jobboldali barátunk!"

Novák Előd, az OVB Jobbik által delegált tagja a testület ülésén elmondta: a beadványok meglátása szerint két csoportba oszthatók. Az egyikben a Fidesz és a Jobbik támogatására buzdítanak, ilyen telefonhívások - közlése szerint - a délelőtti órákban érkeztek a választókhoz. Mint mondta, délután pedig olyan telefonhívások voltak, amelyekben arra hívták fel a választók figyelmét, hogy körzetükben megerősödött a jobboldal, és ennek megakadályozása érdekében menjenek el szavazni és voksoljanak az MSZP-re.

A benyújtott panaszokban a választópolgárok nem tudták pontosan visszaidézni a hallott szöveget, de egybehangzóan arról számoltak be, hogy a választás napján egy automatizált telefonhívást kaptak. Az üzenet "kedves jobboldali barátunk"-nak nevezte a hívott személyt, majd a beszámolók szerint azzal folytatódott, hogy csak a Fidesz és a Jobbik tudja elsöpörni a baloldalt. A gépi üzenet a továbbiakban arról biztosította a felhívottat, hogy a választások után a jelenlegi kormány felelősségre vonása lesz a fő cél, ezért a választópolgár szavazzon a Fidesz és a Jobbik jelöltjeire. Egyesek azt írták beadványukban, hogy az üzenetben arra szólították fel őket, szavazzanak Orbán Viktorra és Morvai Krisztinára.

"Menjen el és szavazzon az MSZP listájára!"

A testület tárgyalta Nyitrai Zsoltnak (Fidesz) a kifogását is, ebben azt írta, hogy választópolgárok sokasága jelezte, hogy automatizált telefonhívást kaptak a következő szöveggel: "Az előzetes felmérések szerint az ön körzetében a szélsőséges pártok szavazói nagyon aktívak. Ha így marad, az Ön szavazókörzetében a szélsőséges pártok megerősödése várható a higgadt, békés politizálás hívei eddig még nem mentek elegendő számban szavazni, ezért kérjük, menjen el és szavazzon az MSZP listájára".

A Fidesz képviselője szó szerint idézett egy, a jobboldali pártok támogatására felhívó telefonüzenetet is: "Tisztelt Jobboldali barátom! Szíveskedjen elmenni szavazni feltétlenül! Itt az ideje, hogy a szocialistákat a földbe döngöljük! Szavazzon Orbán Viktorra és Morvai Krisztinára!"

Az OVB emellett közel tucatnyi olyan beadványt is tárgyalt, amelyek formai szempontból hibásak voltak, ezeket a testület érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Ezen beadványokban a választópolgárok a jobboldali agitációt kifogásolták, és ugyancsak arról számoltak be, hogy automatizált telefonhívásokkal arra bíztatták őket, "váltsák valóra álmukat és szavazzanak Orbán Viktorra és a Fideszre".

Az OVB tárgyalta az SZDSZ kampánycsendsértést panaszoló beadványát is, a liberális párt szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Veszprém megyéből állampolgári bejelentést kaptak. Eszerint a Jobbik gépi szövegében "a jelenlegi politikai elit elsöprésére" bíztatja a hívottakat. Az OVB vasárnap este folyamatosan tárgyalja a kifogásokat, így várhatóan még legalább ugyanennyi ügyben fogja megállapítani a kampánycsend megsértését.

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja

A bizottság később arról is döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. A testület szerint az automatizált telefonhívások felvetik a választásban résztvevők megtévesztéssel befolyásolásának gyanúját. Az OVB emellett úgy határozott, levélben keresi meg a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, és tájékoztatást kér az automatizált telefonhívásokkal kapcsolatos szabályozásról.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságánál annyit közöltek az, hogy a hatályos jogszabályok értelmében azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket, amint ezt az arra jogkörrel bíró hatóság elrendeli. Szakértők szerint az ilyenfajta hívásoknak általában nem feltétele külön szerződéskötés a telefonszolgáltatóval, bárki, akinek egyébként van előfizetése, indíthat automatikus hívást. A szolgáltatónak nincs rálátása a hívások tartalmára, sem befolyásolni, sem felülbírálni nem tudja azokat.