A szülők vagyoni helyzetéről kérdezték a diákokat az iskolában

2009.06.08. 09:14 Módosítva: 2009.06.08. 09:18
A kompetenciaméréssel egy időben APEH-nyilatkozathoz hasonló kérdőíveket töltettek ki a tanulókkal több szombathelyi általános iskolában, ami a szülők körében nagy felháborodást váltott ki - írta hétfői számában a Vas Népe.

A kérdőíveket a május végi kompetenciaméréskor név nélkül, de személyre szabott kóddal kellett kitölteniük a 6, a 8. és a 10. évfolyamra járó tanulóknak. Már az első oldalon be kellett írniuk lakóhelyüket és annak irányítószámát.

A diákoktól választ vártak arra, kap-e a családjuk az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi támogatást, ingyenesen tankönyvet, jogosultak-e ingyenétkezésre, hány lakószoba és fürdőszoba van az otthonukban, a családnak hány mobiltelefonja, számítógépe, autója van. Megkérdezték azt is, mennyire él jól a családjuk, hányszor üdültek az elmúlt évben, voltak-e nem iskolai szervezésű táborban.

A lap által megkérdezett iskolaigazgatók elmondták: nem volt kötelező kitölteni a lapot, több helyen arra kérték a gyerekeket, hogy vigyék haza a kérdőívet és a szülőkkel közösen töltsék ki. A szülők többsége tisztában volt azzal, hogy a kérdőívvel a gyerekek szociális hátterét kívánták felmérni, de sokan voltak olyanok is, akik felháborodtak.