Akár kisebb parlamentünk is lehet

2009.06.08. 08:33 Módosítva: 2009.06.08. 08:33
Már hétfőn megszavaztatná a kisebb, kétszáz fős parlamentről szóló alkotmánykiegészítést a kormány a parlamenttel. Kevés esély van rá, hogy meglegyen a szükséges kétharmad, ha pedig mégis meglenne, sürgősen át kéne dolgozni a választási törvényt is.

Az Országgyűlés június 8. ülésnapjának napirendje nem sok izgalmat tartogat a gyakorlott parlamentitudósítás-nézőnek. Az alap napirenden a megszokott napirend előtti felszólalások, interpellációk és kérdések mellett két törvényjavaslat általános és hét törvényjavaslat részletes vitáját rendezik meg.

Hogy mégis legyen miért izgulni, a kormány napirendi kiegészítést terjesztett elő, már hétfőn megszavaztatnák az alkotmány 20. paragrafus (2). pontjának módosítását. Ez a pont határozza meg az országgyűlési képviselők számát, a kormány javaslatára ezt a jövőben kétszáz főben maximálnák. (A javaslat .pdf-ben>>)

Bár elméletben mindegyik párt támogatja a kisebb parlament gondolatát, eddig még nem sikerült egységes álláspontot kialakítaniuk annak mikéntjében. Így meglepő lenne, ha hétfőn mégis megkapná a javaslat a szükséges kétharmados többséget. Ha mégis, akkor a képviselőknek sietős dolga lesz, hiszen a kormány javaslata a jelenlegi parlament feloszlásával lépne hatályba, a következő országgyűlésbe már legfeljebb kétszáz képviselőt választhatnánk.

Bár hivatalosan még közel egy év hátra van a parlamenti ciklusból, a szocialisták nagy veresége az EP-választásokon ingataggá teheti a Bajnai-kormány amúgy sem betonbiztos helyzetét, ez pedig akár előrehozott választásokhoz is vezethet. A napirend előtti felszólalások után, a napirend véglegesítésekor kiderül, hogy egyáltalán szavaznak-e majd a javaslatról.