Az OIT támogatja a régi-új főbírójelöltet

2009.06.08. 11:58 Módosítva: 2009.06.08. 12:18
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ezúttal nagy többséggel támogatta Sólyom László új jelöltjét a a Legfelsőbb Bíróság élére. Az LB legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt erre a posztra összesen három alkalommal az államfő.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hétfőn titkos szavazással úgy döntött: ezúttal támogatja Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Az OIT 11 igen szavazattal, 3 ellenében támogatta Baka András megválasztását.

Fazekas Sándor, az OIT elnöke a döntésről levélben tájékoztatta a köztársasági elnököt és az Országgyűlés elnökét. A főbírójelölt meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet napokon belül nyilvánosságra hozzák.

Csaknem egy éve nincs elnöke a Legfelső Bíróságnak. Mióta Lomniczi Zoltán mandátuma 2008 júniusában lejárt, Sólyom László két bírót jelölt háromszor erre a posztra, de a parlament a köztársasági elnök mindkét favoritját visszadobta.

Először Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját jelölte 2008 májusában, azonban a jelölt nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Az országgyűlési képviselők akkor 170 igen és 191 nem szavazattal utasították el a jelöltet. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja Baka András megválasztását, arra hivatkozva, hogy az OIT sem támogatja a jelöltet.

Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a győri ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Baka András az Indexnek elmondta, hogy mai meghallgatása a tavalyinál jóval barátságosabb légkörben zajlott, és ezúttal érdemi lehetőséget kapott arra, hogy programjáról beszéljen. " Azt hiszem, a meghallgatás korrektségét nem az eredmény, hanem a módja határozza meg, és ez most kifogástalan volt. A múltkor nem volt időm kifejteni az elképzeléseimet, most igen."

Baka ezt követően a bírósági élettel, a bírói igazgatás ügyeivel, a jogegységgel, a sajtókapcsolatokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolt, de kitért egy esetleges szolgálati bíróság jogkörére, a Legfelsőbb Bíróság szervezetére, és saját strasbourgi tapasztalatainak hasznosítására is."

"Az ülés elején leszögeztem, hogy senkitől nem kértem támogatást, és senkinek nem ígértem poziciót vagy előnyt" – közölte az Index-szel Baka, aki, mint mondta, így szeretné elejét venni a szakmai híreszteléseknek, melyek szerint paktumokat kötött korábbi ellenzőivel.

Az Index más forrásból úgy értesült, hogy Lomnici Zoltán továbbra sem tett le arról, hogy informális befolyása révén megakadályozza a főbírói poszt betöltését. Bakát az Országgyűlés főtitkára arról értesítette, hogy a képviselők jövő hétfőn (június 15-én) szavaznak a kinevezéséről.