Gyurcsány: Amiben mi hiszünk, annak nincs többsége

2009.06.09. 17:05
A volt miniszterelnök írt egy blogbejegyzést a választási eredményről, de érdemben alig értékelte azt, sem Orbánra és a Fideszre, de még a Jobbikra sem tett utalást. Gyurcsány Ferenc szerint két út van az MSZP előtt: vagy igazodik a választók akaratához, vagy kitart eddigi álláspontja mellett és kivárja, amíg előbb vagy utóbb ismét többség lesz emögött.

Ha valaki többséget szerez, akkor a helyzet egyszerű. Mandátumot kap programja végrehajtására, visszaigazolást arról, hogy a többség támogatását élvezi. Ha kisebbségben marad, akkor bonyolultabb a helyzet. Velünk, szocialistákkal most ez történt hétvégén - írta az EP-válaszást értékelő blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

Az eredmények ismeretében a volt kormányfő szerint két irány van az MSZP előtt. Mégpedig ezek: "Az egyik, hogy módosítjuk álláspontunkat, és a választók visszajelzései alapján megpróbálunk igazodni a választói elvárásokhoz. A másik, hogy tudomásul vesszük: amiben mi hiszünk, annak jelen pillanatban nincs többsége, de nem módosítjuk álláspontunkat és küzdünk azért, hogy előbb-utóbb a többség velünk értsen egyet" - írja Gyurcsány.

Szerinte a veszélyek is elég világosak: "Az elvhűség dogmatizmusba, a pragmatizmus elvtelenségbe és populizmusba fordulhat. E két szélsőpont között kell helyes arányt találni, amikor végiggondoljuk a hétvégi választás tanulságait."

Gyurcsány azzal fejezi be, hogy politikusként nem lehet a meggyőződések között úgy váltogatni, ahogy kiszeretünk a tegnapi slágerekből és szinte természetes, hogy minden hónapban új melódiát fütyülünk. A választó váltogathat pártot, az elvhű politikus nem cserélgetheti meggyőződését attól függően, hogy éppen mi számít trendinek.