Lemondott a BRFK vezetőjének közbiztonsági helyettese

2009.06.10. 08:07 Módosítva: 2009.06.10. 09:22
Bozsó Zoltánnak a Parlament védelméről kellett volna egyeztetnie az őrezred parancsnokával, akinek azonban már elege van abból, hogy "kordonozó Józsinak" nevezik. A BRFK szerint a szakmai vitát rendezték, nem lesz változás a vezetésben.

Lemondott posztjáról Bozsó Zoltán dandártábornok, a BRFK közbiztonsági főkapitány-helyettese, miután egy létesítménybiztonsági vitában nemet mondott felettesének, írja a Népszabadság.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság cáfolta a hírt. Egy nemrégiben lezajlott szakmai vita miatt valóban felmerült annak lehetősége, hogy a BRFK rendészeti helyettese lemond a beosztásáról, a szakmai vitát azonban sikerült megnyugtatóan rendezni, így a BRFK vezetésében nem történik személyi változás - írták.

A lap szerint Bozsónak hétfőn támadt nézeteltérése Samu István vezérőrnaggyal, az ORFK közbiztonsági főigazgatójával, ugyanis arra kérte, hogy "egy aktuális létesítménybiztonsági kérdésben", nevezetesen a Parlament védelméről újra egyeztessen a Köztársasági Őrezred parancsnokával.

A BRFK az őrezredre hárította a felelősséget azzal, hogy ha békés spontán demonstráció kezdődik az eredmény kihirdetése után, azt ők nem oszlathatják fel. Így viszont az őrezrednek kell döntenie, mekkora biztonsági zónát alakít ki.

A Népszabadság információi szerint Dobozi Józsefnek, az őrezred vezetőjének már elege van abból, hogy "kordonozó Józsinak" nevezik a háta mögött, mert minden egyes, a Parlamentet érintő területzárásról hozott határozatot hivatalból ő ír alá.

Pontosan nem tudni, hogy a két tábornok, Dobozi és Bozsó vitájába mikor és miért kapcsolódott be Samu vezérőrnagy. Tény azonban, hogy Bozsó több forrás szerint lényegében megtagadta a parancsát, vagyis nem volt hajlandó sokadszorra is egyeztetni Dobozi tábornokkal kordonügyben, inkább lemondott.