A többség támogatja a vagyonadót

2009.06.12. 07:12
A magyarok négyötöde valamilyen formában elfogadná a vagyonadó bevezetését, 59 százalékuknak a kormány jelenlegi elképzeléseivel sincs bajuk. A 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok és vagyontárgyak megadóztatását csupán 14 százalékuk ellenzi. A kormány előterjesztésével még a Fidesz szavazóinak 48 százaléka is egyetért, derült ki a Medián a Népszabadság számára készített felméréséből.

A teljes lakosság 59 százaléka alapjában véve támogatja a 30 millió forintnál drágább ingatlanokra és vagyontárgyakra kivetendő adó gondolatát, derült ki a Medián a Népszabadás felkérésére készített felméréséből. A vagyonadó bevezetését még a Fidesz szavazóinak relatív többsége is támogatná a közvélemény-kutatás szerint.

A május 22-27-e között 1200 választópolgár megkérdezésével készített reprezentatív felmérés szerint a Fidesz szavazóinak 48 százaléka támogatja a vagyonadót, 25 százalékuk feltételekkel támogatná, 26 százalékuk minden formájában ellenzi. A szocialisták szavazóinak négyötöde feltétel nélkül támogatja a vagyonadó gondolatát, teljes egészében csupán 3 százalékuk ellenezné.

A többi párt szavazói között 69 százalék támogatja, 15 százalék ellenzi a vagyonadó bevezetését. A pártot választani nem tudók körében a vagyonadó támogatottsága 61 százalék.

Lakóhely szerinti megoszlásban Budapesten a legalacsonyabb a vagyonadó támogatottsága, de a válaszadók 51 százaléka itt is feltételek nélkül elfogadná az új sarcot. Ugyanakkor ebben a körben a legmagasabb az új adó elutasítottsága is, ugyanúgy 26 százalék, ahogy a fideszesek körében.

A vidéki városok lakosságának 59, az egyéb községek lakóinak 67 százaléka támogatja a vagyonadót, derült ki a felrmérésből.

Nem meglepő módon a vagyonadó támogatottsága azok körében a legalacsonyabb, akik érintettnek is érzik magukat - ez a csoport csupán a teljes népesség öt százaléka amúgy. Ám még a köreikben is relatív többségben vannak azok akik feltétel nélkül támogatnák, a csoport 84 százaléka pedig valamilyen formában elfogadhatónak tartja a vagyoni alapú adóztatás gondolatát.

Érdekes, hogy a köreikben alacsonyabb a vagyonadó teljes elutasítása, mint azok körében, akiket saját megítélésük szerint nem érintene az új adónem - 16, illetve 19 százalék az arány. A felmérés szerint teljes egészében csupán a lakosság 15 százaléka veti el a vagyonadó gondolatát.