Gyurcsány és Veres nyerésre áll a kampányperben

2009.06.12. 16:06
Részítéletet hirdetett a Fővárosi Bíróság pénteken a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen indított polgári perben. A közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő jog megsértésének megállapítására irányuló kérelmet a bíróság elutasította.

A bíróság a felperesek keresetét a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő jog megsértésnek megállapítására irányuló kérelme vonatkozásában az államháztartás állapotáról szóló jelentés kiadása kapcsán elutasította, mondta az ügyben eljáró bíró.

A bíróság ugyancsak elutasította a választás szabadságához való jog megsértésének megállapításra irányuló kérelmet.

A részítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

A felperesek egyebek mellett fejenként százezer forintot követlenek azért, mert a 2006-os országgyűlési választások előtt a volt kormányfő szerintük nem engedte nyilvánosságra hozni a költségvetési adatokat, és ezzel sérült a szabad választáshoz való joguk.

A polgári pert közel három évvel ezelőtt kezdeményezte több mint 100 magánszemély, akik fejenként 100 ezer forint kártérítést követelnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől és Veres János pénzügyminisztertől, mert szerintük a legutóbbi országgyűlési választások előtt nem tájékoztatták megfelelően a közvéleményt az államháztartás, a költségvetés helyzetéről, és ezzel kárt okoztak.

Kalmár László elsőrendű felperes keresetük lényegét korábban, gyurcsány miniszterelnöksége idején úgy foglalta össze: a legfontosabb, hogy a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől az alpereseket. A kérdés szerintük az: megismétlődhet-e ugyanaz 2010-ben, mint 2006-ban, vagyis, hogy nem valós adatokkal félrevezetik a választókat.

A nem vagyoni kártérítésre azért tartanak igényt – mint magyarázta –, mert az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta az országban olyan állapotok vannak, amelyek súlyos mentális és lelki sérüléseket okoztak. Kalmár László közölte, a felperesek politikai összetétele vegyes, nincsen szó arról – mint fogalmazott –, hogy "itt jobboldali támadás lenne Gyurcsány Ferenc ellen".