Fiatal miniszterelnök-jelöltet keres az MSZP

2009.06.12. 16:55 Módosítva: 2009.06.12. 17:05
Lendvai Ildikó szerint egy új, fiatal arcot kell keresni a párt 2010-es miniszterelnök-jelöltjének, akinek megtalálását legfontosabb pártelnöki feladatának nevezte.

Olyan új korszak előtt állunk, egy olyan új világot kell majd berendeznünk a válságból való kilábalás után, "hogy én magam azt javaslom, új arcot keressünk a párt miniszterelnök-jelöltjének" - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a párt kongresszusát előkészítő szegedi tanácskozás előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón. Lendvai szerint olyan jelöltre van szükség, aki nyilván nem a semmiből jön, de "jelképezni tudja az új korszak új kihívásait."

A politikus közölte, pártelnökként a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy ezt az új személyt segítsen megtalálni a baloldali közösségnek. Az MSZP választási felkészülésének menetrendjét, és azt, hogy milyen típusú embert keres a párt miniszterelnök-jelöltjének, a kongresszusi vitában kell véglegesíteni, mondta Lendvai.

A szocialista pártnak a kongresszuson komoly és konkrét javaslatokat kell tennie a kormánynak a 2010-ig terjedő időszakra, éppen azért, hogy az MSZP kínáljon megoldást a "Jobbik által feltett és agresszív módon megválaszolt kérdésekre", fogalmazott a pártelnök. Emellett a közbiztonság erősítését és a szociális intézkedések bővítését is célként tűzték ki.

Az MSZP intézkedéseinek harmadik eleme az emberek morális biztonságának megerősítése, annak érdekében, hogy érezzék, "ebben az országban nincsenek kiváltságosok, akik a teherviselés alól kibújhatnak, nincs olyan elit, amelyik fölül és kívül állhat a törvényeken, a gazdaság és a politika erkölcsi normáin."