Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Ekrem-Kemál György

2009.06.14. 12:04

Hosszú betegség után június 12-én elhunyt Ekrem-Kemál György híres-hírhedt szélsőjobboldali hungarista politikus, mozgalomszervező, "Kossuth téri forradalmár", értesült az Index a Magyar Világ Baráti Társaság közleményéből.

Az 56-os széna téri mártír, a félig török, félig magyar származású Ekrem Kemál fiából apja kivégzése után vált harcos antikommunista. A rendszerváltás után az 56-os Szövetség egyik vezetője lett, megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrendjét.

2006 szeptemberében a Kossuth téren

Állítólag az általa mozgósított bőrfejűek fütyülték ki 1992. október 23-án a Parlament előtt Göncz Árpádot. Szabó Alberttel, a hungarista Világnemzeti Népuralmista Párt megalakítójával 1993-tól gyakran tartott politikai rendezvényeket a Széna téri mártírok kopjafáinál. Nem sokkal később Ekrem-Kemál György Szabó Alberttel és az 1992-es, győri újfasiszta perben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Györkös Istvánnal az újjáalakuló Hungarista Mozgalom társelnöke lett.

Ekrem-Kemál György volt az egyetlen, akit a rendszerváltás után alkotmányos rend elleni fegyveres szervezkedés kísérlete miatt jogerősen elítéltek.

2006 novemberében a Regnum Marianum keresztjénél

A Kommunizmus Üldözötteinek Szövetsége (KÜSZ) elnevezésű, be nem jegyzett szervezetet 1996-ban hozta létre, hogy az államhatalmat erőszakkal elragadja az alkotmányosan működő szervektől. Ekrem-Kemál budapesti lakásának konyhájában azt tervezgette, hogy körülzárják Budapestet, és fegyverrel döntik meg a Horn-kormányt. Tervei között szerepelt, hogy akár fegyverrel is elfoglalja a laktanyákat, lefegyverezze a rendőrséget, lezárja a határokat, letartóztassa a kormánytagokat és politikusokat, valamint korlátozza a köztársasági elnök tevékenységét. Az 1997-es, pártirodák ellen elkövetett csőbombás merényletek idején Ekrem-Kemált letartóztatták.

Ekremet tervei miatt bíróság elé állították, alkotmányos rend elleni szervezkedés kísérlete és lőfegyverrel visszaélés miatt 2001-ben 2 év, 5 évre felfüggesztett börtönre ítélték, amit később egy évvel csökkentettek. A bíró akkor így indokolta a viszonylag enyhe ítéletet: "Magyarország erős ország, amely megengedheti magának és meg is kell engednie, hogy Ekrem-Kemál Györggyel szemben ne a megtorlás, hanem a figyelmeztetés és a megelőzés eszközeit alkalmazza"

2008 szeptemberében a Corvin közben

Elítélése után kikerült a szélsőjobb fősodrából, 2003-ban például alig tucatnyi szimpatizánst tudott felvonultatni Szálasi Ferenc nyughelyénél, ahol a nyilas vezető születésnapjára emlékeztek. Újbóli feltűnése a 2006 őszén kitört zavargások idejére tehető, az akkor megalakult Kossuth téri szervezetek közül tagja volt a Forradalmi Nemzeti Bizottmánynak. Azóta rendszeresen feltűnt a különböző kormányellenes, Gyurcsány Ferenc lemondását követelő rendezvényeken, mint szónok, illetve mint a kormány megbuktatását, új rendszerváltást célul tűző szervezkedések egyik vezetője.