Már megint főbírát választanak a parlamentben

2009.06.15. 08:43 Módosítva: 2009.06.15. 11:14
Megemlékezésekkel indul, ezért a szokásosnál egy órával korábban kezdődik a parlament hétfői ülése. A képviselők újra főbírójelöltre szavazhatnak, ismét olyanra, akire már egyszer szavazhattak. Most azonban van esély a megválasztására. Lesz szó még Afganisztánról, cégek jogvitáiról, románokról, horvátokról, elektronikus ügyintézésről és termálvízről is.

Egy órával korábban kezdi rendes ülését hétfőn a parlament, így az Index élő közvetítése is előbb, délben kezdődik. Az ülésnap nyitányaként megemlékeznek Nagy Imre 20 évvel ezelőtti újratemetésének évfordulójáról - ami másnap lesz - és arról, hogy - péntekhez képest - 18 éve hagyta el az utolsó szovjet katona az országot. Utána napirend előtti felszólalások következnek, ám ezek sorrendjéről és mibenlétéről csak közvetlenül az ülés előtt értesülhetünk.

A nap legizgalmasabb eseményére a szokásos interpellációk és kérdések után, a tervek szerint 15:30 és 16:10 perc között kerül sor, ekkor tartják a titkos szavazást Sólyom László köztársasági elnök főbírójelöltjéről. Sólyom László Baka Andrást jelölte, akit egyszer már leszavazott a parlament azelőtt, hogy kétszer leszavazta volna Havasiné Orbán Máriát, Sólyom másik jelöltjét. Eddigi jelölései előtt Sólyom egyik párttal sem egyeztetett. Most a HVG szerint szakított ezzel a gyakorlattal, és a szocialistákkal megbeszélte Baka jelölését, a Köztársasági Elnöki Hivataltól származó információink szerint ez nem igaz.

Eddig rendre a szocialisták buktatták meg Sólyom jelöltjeit. Nyiltan ugyan nem ellenezték egyiket sem, de lelkiismereti szavazást rendeltek el a frakcióban, ami a várt eredménnyel járt.

A főbíróválasztás után két honvédségi téma kerül napirendre, lehetőség szerint mindkettőben döntene is a parlament. Az első javaslat technikai jellegű, a honvédségi részletes bontású létszámáról szóló határozat módosításáról - lényegében négyezer fővel növelik az önkéntes tartalékos állományt, bővebben itt olvashatnak róla.

A másodikként az afganisztáni magyar kontingens teljesítményéről szóló beszámolót és az idei afganisztáni választások biztosításában vállalt magyar szerepről hozott kormánydöntést terjeszti a parlament elé a Honvédelmi minisztérium.

Kihirdetik a magyar-román és a magyar-horvát bűnmegelőzési együttműködésről szóló megállapodásokat, majd szavaznak az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényről, melynek 41 oldalát egyelőre még nem böngésztük át, ha vágynak rá, itt elolvashatják.

Elfogadhatják még a polgári perrendtartás a vállalkozások közötti jogviták gyorsabb elbírálását célzó módosítását is, a javaslat szövegét itt találja.

Ezután a parlament újra szavazhat a május 11-én egyszer már elfogadott, "A hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről" szóló törvényről, amit a köztársasági elnök nem talált kellően egységes szemléletűnek, ezért megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Elfogadhatják még a vízgazdálkodási törvény módosítását is, legalábbis erre utal, hogy egy fideszes és három szocialista képviselő közös javaslatáról van szó, melynek célja, hogy az energiatermelésre kiemelt termálvizet használat után vissza is kelljen pumpálni eredeti helyére.