Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki szavazta le Bakát?

2009.06.15. 19:28 Módosítva: 2009.06.15. 20:07
A Fidesz, mert jövőre maga választhat. Vagy a szocialisták, mert eddig is elutasították. A Fidesz, mert nekik állt érdekükben. A szocialisták, mert lehetőségük volt rá. Útmutató Baka András főbírójelölt leszavazásáról.

Bakát a Fidesz szavazta le, mert jövőre úgyis kétharmados többségük lesz a parlamentben és azt választanak majd főbírának, akit akarnak.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azzal utasította el ezt a felvetést, hogy eddig is játszhattak volna erre, ám az előző három alkalommal (és persze most) is támogatták a köztársasági elnök jelöltjét. Tény ugyanakkor, hogy az előző három alkalommal a szocialisták biztos elutasításának tudatában - két alkalommal az MSZP világossá tette, hogy nemmel szavaz, harmadjára, Havasné Orbán Mária második jelölésekor pedig lelkiismereti szavazást rendeltek el, amit nyugodtan nevezhetünk puha nem szavazatnak - nem vállaltak kockázatot igen szavazatukkal. Ha viszont most a szocialisták valóban támogatták Baka jelölését, és a Fidesz valóban maga akarna főbírót jelölni, Baka ellen kellett szavazniuk.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A szocialisták szavazták le Bakát, frakcióvezetőjük pedig azért akart nyilt szavazást, mert sejtette, hogy a frakció titkos szavazásnál a frakcióvezetés utasítása ellenére sen szavazná meg Bakát.

Ebben a felvetésben is van logika, hiszen a szocialistákat ennél kisebb ügyekben is nehéz összerántani. Az viszont nem tűnik valószínűnek, hogy a teljes szocialista frakció szembemenjen a pártvezetés határozatával - márpedig a Bakát támogató 184 igen szavazat pusztán a Fidesz-KDNP és az SZDSZ szavazataiból is meglenne. Ráadásul a Fidesz keresztbe tehetett volna a szocialistáknak: csak támogatniuk kellett volna a házszabálytól való eltérést és a nyilt szavazást.

A Fidesz szavazta le Bakát, hiszen ha támogatta volna, belement volna a nyilt szavazásba.

Répássy Róbert állítása szerint a Fidesz, a KDNP - és nem mellesleg az SZDSZ - azért ellenezte a nyilt szavazást, mert házszabálytól eltérést eljárási, felszólalási, tárgyalási kérdésekben lehet ugyan alkalmazni, de ilyen garanciális kérdésekben nem.  A titkos szavazás ebben az esetben a főbíró pártatlanságát biztosító szabály, amelynek az az értelme, hogy egy kétharmaddal megválasztott, független tisztségnél ne lehessen utólag a politikai támogatottságot mérlegelni.

Tóbiás József, a szocialisták frakcióigazgatója szerint viszont legfeljebb precedensértékű lett volna a nyilt szavazás, nem házszabályellenes.

03

Figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor a parlamenti rendszer adatai szerint 16 óra öt perckor kivette kártyáját a szavazógépből, és elment. A szocialista okoskodás szerint az eredményeket úgy 16 óra 20 percre számolhatták össze leghamarabb, azaz a Fidesz elnöke valószínűleg bizton tudta, hogy nem kell kezet fognia az új főbíróval, mert nem lesz.

A számok nem hazudnak, a Fidesz szavazta le Bakát

Ha úgy vesszük, ennek is lehet realitása. Bakára 184 igen szavazat érkezett, pont annyi, ahány szocialista Tóbiás József szerint a parlamentben volt. Baka ellen 108-an szavaztak, 54 szavazat pedig érvénytelen volt, ez együtt 162, annyi, ahány képviselője a Fidesznek és a KDNP-nek van. Eszerint a logika szerint a függetlenek és a szabaddemokraták közül kerülnek ki azok 18-an, akik nem adták le a szavazatukat.

A számok nem hazudnak, a szocialisták szavazták le Bakát

Répássy Róbert állítása szerint Baka Andrást az első alkalommal - amikor az MSZP nyíltan elutasította a jelöltet - 170-en támogatták, most 184-en, azaz csaknem azonos számú képviselő szavazott most is Bakára, mint egy éve. Ez szerinte egyértelműen bizonyítja, hogy ismét a szocialistákon bukott el a főbíróválasztás.

08

A Fidesz szavazta le Bakát, hiszen a szocialistáknak ez most nem állt érdekében

Ha már elhangzott a parlament hétfői ülésén a cui prodest kérdés, tegyük fel mi is. Baka András leszavazása most nem igazán állt a szocialisták érdekében, akik éppen a gyes-gyed kérdésben készülnek megütközni a köztársasági elnökkel. Annál inkább érdekében állhatott a Fidesznek, hiszen a szocialisták korábban elutasították Bakát, így könnyen rájuk lehet verni a balhét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!