Még nincs döntés a főbírójelölésről

2009.06.16. 13:38
Kumin Ferenc azt mondta, hogy a köztársasági elnök még nem döntött a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelöléséről. Az MSZP levelet írt Sólyom Lászlónak, melyben azt kérik, jelölje újra Baka Andrást. Az MDF még júniusban egyeztetne az államfővel és a parlamenti pártok vezetőivel.

Nem született még döntés a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelöléséről, mondta kedden Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján jelentettebe, hogy az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom László köztársasági elnököt, jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Az MSZP-frakció Baka Andrást pedig arra kéri, hogy vállalja a jelöltséget.

Mesterházy emlékeztetett arra, hétfőn még a titkos szavazás előtt az MSZP kezdeményezte, hogy térjenek el a házszabálytól, és nyílt szavazáson, nyomógombbal döntsenek a jelöltről. Ezt azonban a másik három frakció nem támogatta.

Az MDF szerint Sólyom Lászlónak a parlament nyári szünete előtt új jelöltet kellene állítania. A párt azt javasolja, hogy az államfő és a parlamenti pártok vezetői még júniusban egyeztessenek álláspontjukról, vitassák meg aggályaikat, elvárásaikat.

Egy éve nincs elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, és érdemi párbeszéd nélkül egy lépést sem fogunk előbbre jutni ebben a nagyon fontos kérdésben, írta közleményében Dávid Ibolya, az MDF elnöke. "Ma a politika megalázó játékot űz az igazságszolgáltatás legfőbb intézményével. Tarthatatlan, hogy az államfő nem veszi komolyan az Országgyűlést, nem hajlandó szóba állni és egyeztetni a pártokkal, és szégyen az is, ahogyan a tegnapi események után az MSZP és a Fidesz gyerekes módon egymást vádolja hazugsággal."

Ezek a folyamatok nem csupán az igazságszolgáltatás működésében okoznak károkat, de az Országgyűlés egyébként is megtépázott hitelességét "taszítják további mélységekbe", vélekedett a pártelnök.

Hétfőn ismét nem választotta meg az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, annak ellenére, hogy a két nagy frakció támogatásáról biztosította a jelöltet. Az eredménytelen titkos szavazás után a Fidesz és az MSZP egymást vádolta hazugsággal, a köztársasági elnök pedig azt mondta, meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót "egy ilyen parlamentnek".

Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László államfő először 2008 májusában jelölte erre a posztra, de a jelölt akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Ezzel a szavazással együtt az elmúlt több mint egy évben az Országgyűlés már negyedszer nem tudott új főbírót választani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás