Megint Bakát jelölte Sólyom

2009.06.16. 18:51 Módosítva: 2009.06.16. 20:24
A parlamenti hazugságpárbaj után a köztársasági elnök harmadszorra is megpróbálkozik a volt strasbourgi bírával. Az MSZP-ellenzék szkanderezés témája az, hogy a szavazás titkos, vagy a szocialisták vágya szerint, nyílt legyen.

Második parlamenti leszavazása után harmadjára is Baka Andrást jelölte Sólyom László államfő a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének. Az elnöki hivatal közleményében felidézi, hogy bár mind az MSZP, mind a Fidesz nyilvánosan támogatta a jelöltet, Baka a hétfői szavazáson mégsem kapta meg a szükséges többséget. "Ez megrendítette a parlament szavahihetőségét, és ezzel az államszervezet demokratikus működése sérült. Az államfő szerint csak a nyilatkozatokkal összhangban lévő szavazás képes orvosolni ezt a sérülést" - olvasható a közleményben.

Bakát, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom először 2008 májusában jelölte erre a posztra, de akkor sem kapta meg a szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Most hétfőn 184-en szavaztak igennel és 108-an nemmel, és 54 érvénytelen szavazat volt, a kétharmadhoz viszont 257 képviselő támogatása kellett volna. A kínos felsülés után Fidesz és sz MSZP kölcsönösen hazugsággal vádolta egymást. Az egyik pártnak ebben biztosan igaza van, de lehetséges, hogy mindkettőnek.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a parlament jövő hétfőn vagy egy héttel később szavazhat Baka megválasztásáról. A házbizottság csütörtöki ülésén bármelyik frakció kezdeményezi, megvitathatják a nyílt vagy titkos szavazás kérdését is. Akkor tudnak hamar szavazni a jelöltről, ha az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a parlament alkotmányügyi bizottsága sem ragaszkodik ahhoz, hogy újra meghallgassa Baka Andrást - magyarázta Szili.

Nyíltan szeretnék a szocialisták

"Az MSZP-frakció, ahogy ezen a héten hétfőn, úgy jövő hétfőn is támogatni fogja Dr. Baka Andrást, de a Parlamenten belül kialakult szégyenletes helyzet miatt a frakció továbbra is azt kéri a többi parlamenti frakciótól, hogy nyílt szavazással, gombnyomással döntsünk a jelöltről" - közölte Sólyom döntése után Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője. Azt is megjegyezte, hogy "ettől az eljárástól, a házszabálytól való eltéréstől a múltban még nem idegenkedett sem a Fidesz, sem a KDNP frakciója, sőt, határozottan a házszabálytól való eltérés mellett érveltek a Gyurcsány Ferencről szóló szavazáskor mind 2004-ben, mind 2006-ban"

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta, hogy a Fidesz frakcióülésén újból meghallgatják Baka Andrást.

Dávid Ibolya új arcot szeretne

Dávid Ibolya lendületes nyilatkozatában arra kérte a pártokat, ne tekintsék hazugságvizsgáló gépnek az Országgyűlést, és pillanatnyi érdekeik alapján ne rúgják fel a titkos szavazás demokratikus intézményét a főbíróválasztás kapcsán. Az MDF elnöke közölte: azt szeretné, hogy a pártok együtt kérjék fel az államfőt új jelölt vagy új jelöltek állítására.

A KDNP véleménye változatlan és továbbra is megszavazzák a köztársasági elnök jelöltjét - közölte a párt szóvivője az MTI-vel, Sólyom bejelentése után. A Fidesszel szimbiózisban élő pártnak ugyanakkor elfogadhatatlan az MSZP javaslata, hogy személyi kérdésekben nyílt szavazás legyen. Halász Zsuzsa pártszóvivő közölte: "a titkos szavazás a legalapvetőbb demokratikus jog személyi kérdésekben". Így a KDNP nem látja értelmét annak, hogy ezen a gyakorlaton változtasson az Országgyűlés azért, mert az MSZP nem tudja betartani a frakciófegyelmet.

Hazugozás oda-vissza

Korábban Nyakó istván MSZP-szóvivő a Fideszt vádolta meg azzal, hogy ők akadályozták meg Baka megválasztását.

Az MSZP országos elnökségének véleményét tolmácsolva közölte: az ellenzéki párt a kétharmados többség reményében a Fidesz érdekeit szolgáló főbírót akar megválasztatni a parlamentben, ezáltal is az uralma alá akarja hajtani az igazságszolgáltatást.

A Fidesz riposztját Szijjártó szállította: ha igaz, hogy a szocialisták egyeztettek a köztársasági elnökkel Baka András jelöléséről, akkor az igazságszolgáltatás elleni még durvább támadás, hogy hétfőn mégsem szavazták meg a jelöltet a parlamentben. Ennek oka valószínűleg az lehet, nyilatkozta Szijjártó, hogy megannyi szocialista politikus áll bíróság előtt, és azt gondolják, a bírói szervezet fejetlenségével, anarchiájával, vezetetlenségével lehet megúszni az ügyeket.