Budapest bizalmi szavazást akar az MSZP-elnökség ellen

2009.06.17. 22:14
Csütörtökön döntik el a megyei elnökök, bizalmi szavazást kérjen-e az MSZP országos elnöksége maga ellen a kongresszuson. Budapest mindenesetre már döntött: a párttanács szinte egységesen a szavazás mellett foglalt állást.

Szinte egységesen támogatta a 23 kerületi szervezet és a központi, fővárosi szervezet küldötteit tömörítő budapesti párttanács, hogy az MSZP elnöksége bizalmi szavazást kérjen maga ellen a párt július 4-i kongresszusán. Az Index információi szerint mindössze egy-két kerület nem értett egyet ezzel. (Emlékeztetőül: az MSZP országos elnökségének keddi ülésén Ujhelyi István vetette fel a bizalmi szavazás ötletét. A testület Ujhelyit 8:5 arányban leszavazta.)

A bizalmi szavazás ötletét bedobó Ujhelyi annak a fiatal politikusokból álló csoportnak a tagja, amelyet Hagyó Miklós neve fémjelez, így többen a nagyratörő fiatalok hatalomátvételét kísérletét gyanítják. A képlet jóval bonyolultabbnak tűnik azonban, a most Hagyóék ötletét támogató küldöttek korábban, más ügyekben többször szembehelyezkedtek a főpolgármester-helyettessel. (A budapesti listát például a küldöttek 30-35 százaléka nem szavazta meg, illetve az előző kongresszuson sem lépett fel egységesen Budapest). Most olyan erős kerületek (többek között a XI. vagy a XIII.) is támogatták a bizalmi szavazást, amelyek függetlenek, és nem tartoznak egyik érdekcsoportba sem.

A bizalmi szavazás ügyében a döntés, ahogy azt Lendvai Ildikó kinyilvánította, a megyei elnökök kezében van. Bár a jelek szerint a megyék egyelőre kiegyensúlyozottabbak a kérdésben, vélhetően többségük pártolja majd a bizalmi szavazást, aminek két eredménye lehet: a kongresszus bízik a vezérkarban, és minden megy tovább, vagy nem bízik, és az elnökség leköszön. Ami persze nem jelenti azt, hogy eddigi tagjait nem jelölik újra különböző tisztségekre. Ha viszonylag nagy többséggel sikerül új, vagy régi-új vezetőséget választani, akkor nincs baj, ha viszont kemény személyi küzdelmek árán sikerül csak összerakni az elnökséget, az rendkívül sokat amortizálhat a párton, ahogy például a miniszterelnök-kereső komédia esetében történt.