Július 23-án teszik közzé a felvételi ponthatárokat

2009.06.17. 07:43 Módosítva: 2009.06.17. 10:49
Az idén várhatóan július 23-án derül ki, melyik felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt a diákok, ekkor határozzák meg a felsőoktatási ponthatárokat. A jelentkezők kérelmük sorrendjén július 9-ig módosíthatnak.

Az Országos Felsőokatási Információs Központ honlapján közzétett tájékoztató szerint július 9-ig kell beérkezniük a még hiányzó dokumentummásolatoknak, illetve ez az utolsó határidő, amíg még módosítható a jelentkezési sorrend.

A még hiányzó dokumentumokat be lehet küldeni elektronikusan (e-felvételivel), postán (Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190), és személyesen is le lehet adni a központ ügyfélszolgálatán (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ; Budapest VIII. Reviczky utca 6.).

Azt kérik, hogy eredeti dokumentumokat senki ne küldjön be, függetlenül attól, hogy a felvételiző hány helyre jelentkezett. Minden dokumentumból elég egy olvasható A4-es fénymásolat, amin szerepel a jelentkező neve és a felvételi azonosító száma is. A másolatokat nem kell hitelesíttetni, s a több oldalas dokumentumokból csak azoknak az oldalaknak a másolatára van szükség, amelyek érdemi információt tartalmaznak (például a bizonyítvány borítólapját, üres oldalait nem kell csatolni).

A diákoknak - szintén legkésőbb július 9-ig - lehetősége van a jelentkezéskor megadott intézmények, szakok sorrendjének módosítására is. Ez csak egyszer tehető meg, és akkor is csak a már megjelölt jelentkezési helyeket lehet variálni, újat felvenni már nem lehet.

A legegyszerűbben az e-felvételi rendszerén keresztül lehet a sorrendet módosítani. Az ügyintézés időszakában bárki használhatja a felületet, az e-felvételizők és a papíros jelentkezést beadók egyaránt. A másik lehetőség, hogy a kérvénytárból kinyomtatott és kitöltött formanyomtatványt postán eljuttatják az Oktatási Hivatalnak, vagy személyesen elviszik az ügyfélszolgálatra.

A szakemberek szerint nem érdemes módosítani a sorrendet, ha például az egyik megjelölt intézményben nem sikerült az alkalmassági vizsga, hiszen ebben az esetben arra a helyre eleve nem kerülhet be a jelentkező. Megeshet, hogy valaki a jelentkezés után döbbent rá, hogy valamelyik intézménybe, szakra mégsem szeretne bejutni. Ilyenkor lehetősége van törölni az adott jelentkezését.

A ponthatárok meghatározása után az Oktatási Hivatal döntést hoz arról, hogy a jelentkező felvehető-e valamely általa megjelölt intézménybe, és ha igen, melyikbe. Függetlenül attól, hogy hányat jelölt meg, csak egyetlen helyre kerülhet be, az általa felállított sorrendben az elsőre, ahol eléri a megállapított ponthatárt.

A jelentkezők az egyes szakokra vonatkozó felvételi ponthatárokról július 23. után leggyorsabban, a www.felvi.hu weboldalon tájékozódhatnak.