Budaházyt gyanúsítják a képviselők elleni támadásokkal

2009.06.18. 11:59 Módosítva: 2009.06.18. 13:03
Terrorcselekményre való felbujtás, robbanóanyaggal való visszaélés és két rendbeli emberölés előkészülete miatt vették őrizetbe szerdán Budaházy Györgyöt. Az ügyészség szerint a szélsőjobboldali, radikális körökben jól ismert férfi szervezte a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű csoportot. A gyanú szerint futball-labdába rejtett bombát akartak robbantani több országgyűlési képviselő házánál, illetve összefüggésbe hozhatók több korábbi szocialista politikusok házai ellen elkövetett merénylettel is.

Azzal gyanúsítja Budaházy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy két évvel ezelőtt egy több főből álló csoportot alakított és vezetett, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - azokat megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket.

Budaházy Györgyöt szerdán őrizetbe vették és gyanúsítottként kihallgatták. A gyanúsított megtagadta a vallomástételt és panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind pedig a gyanúsítás ellen.

megdem08

Labdabombák és Molotov-koktélok

A Központi Nyomozó Főügyészség Indexhez eljuttatott sajtóközleménye szerint alapos a gyanú arra, hogy Budaházy György utasítására egyik bűntársa rálőtt Hiller István családi házára, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007. decemberében.

A támadásokat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára, közölve, hogy az akciókat azért hajtották végre, hogy az országgyűlési képviselők a 2007. december 17-ei szavazáson nemmel szavazzanak. Ezen a napon a parlamenti többség leszavazta az ombusmanjelölteket, megszavazta a 2008-as költségvetést, elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, ratifikálta a lisszaboni szerződést, elrendelte a Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, valamint vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazást, megszavazta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot.

Budaházy Györgyöt gyanúsítják azzal is, hogy 2009. április elején az ő utasítására helyeztek el két országgyűlési képviselő házánál időzítő szerkezettel ellátott, futball labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. A bombákat egyszerre akarták felrobbantani, de a rendőrség közbelépése megakadályozta az akciót. Az ügyészség szerint a felhasznált robbanóanyaggal ölni lehetett volna.

Terrorszervezetet számoltak fel?

A főügyészség Budaházy György ellen "állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette (melyet felbujtóként követett el) és 2 rendbeli emberölés előkészületének bűntette" miatt nyomoz.

HVIM: Tőrbe csalták Budaházyt

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szerint "tőrbe csalták" a rendőrök Budaházy Györgyöt, ugyanis akkor vették őrizetbe, amikor egy demonstrációt akart bejelenteni a Teve utcai rendőrpalotában. Toroczkai László és Zagyva Gyula kijelentette: "koncepciógyanús, politikai háttérjátszmák" miatt vették őrizetbe "harcostársukat". Közölte: elindítják mozgalmukat, hogy amnesztiát követeljenek azoknak, akiket 2002-től, az Erzsébet hídi blokádtól számítva "politikai okok miatt" tartóztattak le.

Az ügyészség közölte azt is, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2009. április 8-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy személy közül először egy fő ellen, majd – az ügyek egyesítését követően – valamennyi gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást.

Ugyancsak a főügyészség jár el a 2009. május 15-én elfogott férfi ellen, aki – a megalapozott gyanú szerint – a százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve egy futball labdába rejtett bombát a társának április 8-án átadott. A futball labdába rejtett bombát a társával egy országgyűlési képviselő házához akarták szállítani, és azt az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben fel akarták robbantani.

Az ügyek egyesítése miatt szintén a főügyészség nyomoz a 2008. szeptember 3-ra virradó éjszakán Szilvásy György lesencefalui családi háznál ismeretlen személyek által végrehajtott robbantás ügyében, melynek következtében az ingatlanban megközelítőleg 1,5 millió forint kár keletkezett, írja az ügyészség.

Jelenleg a további öt gyanúsított előzetes letartóztatásban van. A főügyészség – a rendőrséggel együttműködve – széles körben, nagy erőkkel folytatja a nyomozást, zárul az ügyészségi közlemény.