Fél éven belül döntenek a guantanámói foglyok befogadásáról

2009.06.18. 19:43 Módosítva: 2009.06.18. 19:56
Washington csütörtökön hivatalosan is felkérte Magyarországot guantanámói foglyok befogadására, de a döntésre akár még öt hónapot is várni kell. Legfeljebb egy-két fogoly érkezhet majd Magyarországra.

Konkrét kérdésekről is tárgyalt a magyar és az amerikai fél a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban csütörtökön, a megbeszélések tovább folynak, egyelőre nem lehet tudni, mikor születhet megállapodás, mondta az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja csütörtökön budapesti tárgyalásai után. Daniel Fried arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok hozzájárul a foglyok befogadásával kapcsolatos költségekhez.

Az amerikai különmegbízott csütörtöki budapesti látogatásán az amerikai fél hivatalosan is felkérte Magyarországot arra, hogy fogadjon be foglyokat.

Túlléptek az általánosságokon, csütörtökön már konkrétumokról, a következő lépésekről tárgyalt a magyar kormánnyal. A következő hetekben folytatják az együttműködést, hogy a magyar kormányzat minden információt megkapjon, mielőtt dönt a néhány fogoly befogadásáról, mondta a különmegbízott.

Még négy-öt hónap a döntésig

Még legalább négy-öt hónapba telik, mire megszülethet a döntés a guantánamói foglyok esetleges magyarországi befogadásának ügyében. Ha Magyarország igent mond, akkor is csak egy-két ember érkezhet, mondta az MTI-nek nyilatkozó diplomáciai forrás, hangsúlyozva, hogy a volt foglyok valószínűleg nem menekültstátust kapnak majd.

Magyarország fogadott már be Guantánamóról kubai menekülteket, fontos különbség azonban, hogy őket illegális bevándorlóként fogták el az amerikai hatóságok a tengeren. Ha Magyarország úgy dönt, hogy befogad egykori guantánamói foglyokat, akkor ugyanúgy vizsgálja és választja majd ki őket, mint a kubaiakat. Azonban több különbség is lesz: a volt foglyok valószínűleg nem menekültstátust kapnak majd, és a kormány a parlamenttel is egyeztet a befogadásukról, mutatott rá a diplomáciai forrás.

Elképzelhető, hogy a következő hetekben magyar küldöttség utazik majd Guantánamóra, hogy ott elbeszélgessen a lehetséges befogadottakkal. Arról, hogy milyen státusban érkezhetnek Magyarországra az egykori foglyok, csak akkor döntenek, ha megszületik a befogadásról szóló határozat. A magyar menekültjog a menekült, az oltalmazott, a befogadott és a menedékes státusát ismeri.

A tagállamok tájékoztatják egymást

Az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó diplomáciai forrás szólt arról is, hogy június 4-én az unió bel- és igazságügyi tanácsa elfogadta azt az információcseréről szóló ajánlást, amely alapján a tagállamok tájékoztatják egymást a guantánamóiak befogadásáról. Az ajánlás ugyanakkor nem tartalmazza azt, hogy a befogadottaknak megtiltanák a schengeni övezeten belüli utazást.

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek. Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.