Felkérték Magyarországot guantánamóiak befogadására

2009.06.18. 13:50
Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja csütörtökön tárgyalt a magyar külügyminisztérium illetékeseivel, Szabó Vilmos államtitkárral és Várkonyi László szakállamtitkárral, és hivatalosan is felkérte hazánkat, hogy vizsgálja meg guantánamói fogvatartottak befogadásának lehetőségét.

Magyarország csütörtökön hivatalosan is felkérést kapott guantánamói foglyok befogadására az amerikai féltől, közölte Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő azután, hogy az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja tárgyalt a Külügyminisztérium képviselőivel.

"Daniel Fried tájékoztatott arról, hogy az amerikai adminisztráció hivatalosan felkéri a magyar kormányt: vizsgálja meg guantánamói fogvatartottak befogadásának lehetőségét, és erre vonatkozóan információkat adott át" - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok (hazánk esetében két fogoly befogadásáról volt szó eddig).

Guantánamón jelenleg mintegy 240 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

Hitelnövelő döntés

Az amerikai különmegbízottat Szabó Vilmos államtitkár és Várkonyi László szakállamtitkár fogadta. A megbeszélésen Várkonyi László elmondta: a magyar kormány a nemzetközi jogi és emberi jogi rendszert erősítő és az egész transzatlanti közösség hitelét növelő döntésnek tartja a fogolytábor felszámolását.

A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy kormány kész minden kérést, opciót alaposan megvizsgálni. Várkonyi László felhívta a figyelmet arra, hogy a végleges döntés előtt parlamenti konzultációk szükségesek. Az amerikai partnerekkel folytatódik az egyeztetés, hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

A diplomata Madridból érkezett Budapestre. A szerdai megbeszéléseken az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből.

A Fidesz nem támogatja

Daniel Fried a magyar kormány mellett tárgyal a parlamenti pártok képviselőivel is. A Fidesz képviselője már tárgyalt is a különmegbízottal. A Fidesz a jelenlegi magyarországi helyzetben kockázatosnak tartja a terrorizmussal gyanúsított rabok befogadását, közölte a párt szóvivője az Országos Sajtószolgálaton keresztül.

"A magyar kormány jelen körülmények között sem képes garantálni a rendet és a közbiztonságot az országban, amint azt az elmúlt időszak kirívóan brutális bűncselekményei is bizonyították. Sajnos az ügy kapcsán jelenleg a nemzetbiztonsági érdekek érvényre juttatását sem várhatjuk a kormánytól, mert az rendszeresen belpolitikai célokra használja fel eszközként a titkosszolgálatokat" - fogalmazott Szíjjártó Péter.