Herényit zsarolással vádolják

2009.06.18. 12:37 Módosítva: 2009.06.18. 12:53
Az UD Zrt. vezetője és Csányi Sándor közötti lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozásával zsarolta meg Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője a párton belüli vezetőváltást szorgalmazó Almássy Kornél embereit. A Heti Válasz szerint Herényi is gyanusított lehet a vissszájára fordult megfigyelési ügyben. Almássy már az UD-ügy kipattanását követő napokban beszélt arról, hogy titkosszolgálati eszközökkel készített felvétellel próbálták rávenni, lépjen vissza az elnökjelöltségtől, tavaly szeptemberben azonban még ellene vizsgálódtak a hatóságok.

Herényi Károly titkosszolgálati lehallgatási anyagokat felhasználva próbálta elintézni, hogy ne legyen riválisa a pártelnökválasztáson Dávid Ibolyának.

A Heti Válasz szerint dokumentumok igazolják, hogy az MDF akkori frakcióvezetője 2008. szeptember 12-én felkereste Tombor Andrást, a vezetőváltást szorgalmazó Almássy-szárny egyik pártfogóját, és két papírt tolt elé. Az egyiken annak a titkosszolgálatok által rögzített telefonbeszélgetésnek a leirata szerepelt, amelyben Csányi Sándor OTP-elnök és Tóth János, az UD Zrt. nevű vagyonvédelmi cég egyik vezetője Dávid Ibolya MDF-elnökre nézve terhelő adatok esetleges felderítéséről beszélgettek. A másik papíron pedig egy vállalás, amely szerint Almássy Kornél és emberei visszalépnek a tisztújítástól. Herényi egyértelművé tette, ha Tombor pártfogoltja nem áll el a megméretéstől, nyilvánosságra hozzák a titkos dokumentumot.

Almássyék végül vissza is léptek, de az újság szerint a volt frakcióvezető elkövetett egy súlyos hibát: a két iratot ottfelejtette Tombornál. Tombor András ügyvédje, Futó Barnabás megerősítette: valóban léteznek az említett iratok, és azok mára az UD-ügy nyomozati anyagai közé kerültek. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Tombor és Herényi ezen találkozójáról egyéb bizonyíték is a hatóság rendelkezésére áll. Jogi szakértők szerint Herényi Károly akciója felveti a zsarolás vagy legalábbis a kényszerítés bűncselekményének a gyanúját. A Heti Válasznak nyilatkozva Herényi nem tagadta a történteket, de kifejtette, szerinte ez csak mellékszál, és nehezményezte, hogy a „botrányos megfigyelési ügy" nyomozása eközben akadozik. Hozzátette: már maga is készül a tanúkénti meghallgatásra, mert már mindenkit sorra vettek.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke viszont tagadta, hogy bizalmasa, Herényi Károly megpróbálta volna befolyásolni a másik oldal embereit. Nincs igazságtartalma annak a hírnek, amely arról szól, hogy az UD Zrt. vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozásának kilátásba helyezésével zsarolta volna meg Herényi Károly Almássy Kornél embereit - jelentette ki a pártelnök egy csütörtöki sajtótéjékoztatón.

Almássy Kornél egyébként már a megfigyelési botrányt követő első nyilatkozatában, 2008. szeptember 25-én állította, hogy üzentek neki. Dávid Ibolya akkori kihívója kijelentette: szeptember 12-én, pénteken reggel egy titkosszolgálati eszközökkel készített felvétellel próbálták rávenni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Ugyanezen a napon felesége ellen, aki három éve gyesen van két gyermekükkel, rendkívüli APEH-vizsgálatról szóló küldeményt kézbesítettek, nyilvánvalóan a megfélemlítés szándékával. A botorányt Dávid Ibolya szeptember 12-én kora délután tartott rendkívüli sajtótájékoztatójával robbantotta ki, ahol bemutatta a Csányi-Tóth beszélgetés leiratát. Az MDF szeptember 13-ám tartotta tisztújítását, ahol Almássy visszalépése után ismét Dávidot válaszották elnöknek.

Dávid Ibolya szeptember 12-én egyébként még elismerte, hogy miután megkapta a CD-t, konzultált Almássyval, és azt kérte tőle, hogy vonuljon ki a közéletből, és hagyja ott az MDF-et is.