Orbán: A szocialista tábor szétrobbant

2009.06.18. 18:33
Orbán Viktor éles küzdelmet vár az MSZP és a szerinte tovább erősödő Jobbik között. A Fidesz elnöke szerint Európában nem reagáltak hisztérikusan a szélsőséges pártok előretörésére az EP-választásokon.

Éles harcot vár Orbán Viktor Magyarországon a szocialisták és a Jobbik között a második legnagyobb párt pozíciójáért folyó versenyben, szerinte ugyanis nem fog megállni a Jobbik erősödésének folyamata. "A baloldali és a szélsőséges jobboldali szavazók közt átjárás van" - jelentette ki a Fidesz elnöke az Európai Néppárt vezetőinek csütörtöki brüsszeli tanácskozása közben magyar újságíróknak.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a szocialista szavazótábor szabályosan szétrobbant, az eddigi szocialista szavazók egy része a Fideszre, másik része azonban - különösen az ország kevésbé fejlett területein, "ahol csőstől jönnek a bajok" - a Jobbikra voksolt. A Fidesz szerinte megtartotta a híveit, a radikális jobboldal pedig megerősödött, "és fog is még erősödni". Tévednek azok - állította -, akik valamiféle balesetnek tekintik a Jobbik EP-választási sikerét.

A Fidesz elnöke elmondta, hogy a brüsszeli megbeszélésen nem esett szó az európai parlamenti (EP-) választásokon több országban előretörő szélsőséges pártokról.

Európában nem reagálnak hisztérikusan arra a tényre, hogy vannak olyan emberek, akik szélsőséges megoldásokat kínáló pártokra szavaznak, mondta. Mint megjegyezte, a legtöbb országban van pártja a radikális jobboldalnak, és most már Magyarországon is van. Példaként utalt a szélsőjobb Nagy-Britanniában elért eredményeire, de a volt NDK-beli utódpárt, a Baloldal németországi sikereire is felhívta a figyelmet.