Most Pécsen verik agyon a szocialistákat

2009.06.19. 12:58 Módosítva: 2009.06.19. 13:14
Különösebb erőfeszítések nélkül arathat magabiztos győzelmet vasárnap a Toller László megüresedett parlamenti helyére kiírt időközi választáson a Fidesz. Két hete, az érvénytelen első fordulóban jelöltjükre majdnem ugyanannyian szavaztak, mint három éve, ami akkor harminc százalékra sem volt elég. Csak azóta a szocialisták húszezer feletti támogatójából négyezernél is kevesebb maradt.

Mostanában sehol az országban nem jó választáson induló szocialista politikusnak lenni, de különösen igaz ez Pécs városára. Kezdődött azzal, hogy a május 10-i polgármester-választáson – Tasnádi Péter halála miatt kellett kiírni az időközi választást – Szili Katalin 34,14 százalékkal vesztett. Majd jött az EP-választás – országosan 17,37, Pécsen 20 százalékot ért el az MSZP – és ezzel egy időben a Toller László cselekvőképtelensége miatt kiírt időközi választás a parlamenti képviselői helyre. Itt 24,89 százalékkal vesztett az MSZP jelöltje, Tóth Bertalan.

Tóth Bertalan
Tóth Bertalan

Ez csak az agyonverésre elég

Habár az országos átlagnál jobban szerepel a pécsi MSZP, ez is csak az agyonverésre elég (ahogy Szili Katalin fogalmazott az EP-választás után, kierőszakolva azt, hogy július 4-én pártértekezlet helyett a tisztújításra is lehetőséget nyújtó pártkongresszust tartson a párt). Szili harminc százalékpontnál nagyobb vereségét volt, aki tisztes helytállásnak minősítette.

A sorozatos pécsi zakók azért figyelemreméltóak, mivel a város a szocialisták egyik fellegvára volt korábban. A 2002-es országgyűlési választás után egy tréfáskedvű polgár a Pécs-táblát a város határában Moszkvára cserélte.

Ha csak a hármas pécsi egyéni választókörzet történetét nézzük – itt tartják vasárnap az időközi választás második fordulóját –: itt még soha nem nyert jobboldali jelölt, 1994 és 2006 között a később autóbalesetet szenvedett Toller László nyert, előtte pedig az SZDSZ-es Bretter Zoltán. Most az első forduló után viszont Kővári János (Fidesz-KDNP) 63,03, Palancsa Gábor (Jobbik) pedig 7,71, az MDF jelöltje, Szigethy Béla pedig 3,4 százalékot szerzett. A másik oldalon csak az MSZP-s Tóth Bertalan indult, és vesztett (24,89 százalék).

Hova lett a sok szoci?

Az eredmény, bár nem váratlan, de megrázó lehet a szocialistáknak. A körzetben a Fidesz 2002-ben érte el legjobb eredményét, akkor Körömi Attila 29,56 százalékot szerezve lett második az 55,34 százalékkal végző Toller László mögött. Négy év múlva Ternák Gábor alig maradt el ettől, 29,27 százalékkal. A Fidesz jelöltjei 2002-ben és 2006-an is tízezer szavazat felett végeztek. A június 7-i első fordulóban Kővári Jánosra 9862 szavazat érkezett - azaz a Fidesz nem növelte számottevően a táborát, ellenben a szocialisták, akik az előző két választáson még húszezer feletti szavazatot szereztek, most csupán 3894 szavazatot kaptak, jelöltjük, Tóth Bertalan még Szili Katalin izmosnak nem mondható 34,14 százalékától is bő kilenc százalékkal elmaradt.

Kővári János
Kővári János

A szocialisták látványos visszaesésének okairól Tóth Bertalant kérdeztük volna, de nem válaszolt megkeresésünkre. Hiába kerestük Bánki Eriket, a Fidesz pécsi elnökét is. Telefonját átirányította, munkatársa szerint hétfőn lesz majd elérhető. A Jobbik Pécsen az első fordulóban mindössze 1206 szavazatot, 7,71 százalékot ért el - miközben országosan a párt 14 százalék feletti eredménnyel zárt az EP-választáson, és Pécsen is tíz százalék feletti átlagot ért el. Németh Zsolt, a párt helyi elnöke szerint a nagy különbség okat, hogy az EP-választáson Morvai Krisztinára sok fideszes is átszavazhatott, a képviselőválasztáson viszont saját jelöltjüket támogatták. Most vasárnap is nyolc százalék körüli eredményre számít, ami szerinte a tőzsgyökeres szocialista körzetnek számító pécsi hármasban kimondottan jó eredmény lenne.

A vasárnapi választás győztese nem kérdéses. De sok múlhat azon, hogy a szocialisták képesek-e mozgósítani táborukat, ahogy az is, hogy egykori támogatójuk kire fognak szavazni a választáson.