MSZP: a háború forgatókönyvei

2009.06.20. 09:01
Az MSZP belső harcai könnyen a kormány őszi bukásához is vezethetnek. A párt vezetőinek leváltására készülő fiatalok kikényszeríthetik az előre hozott választást, de az öregek győzelme sem nyugtatná meg a kedélyeket.

Két táborra szakadt az MSZP: fiatal és régi funkcionáriusokra. Innentől pedig akár a pártszakadás és az előre hozott választások irányába vezet a lehetséges forgatókönyvek többsége.

Hogy melyik csoportnak lesz döntő szava a jövőben, az azon múlik, hogy a július 4-re összehívott kongresszus megbuktatja-e a párt vezetését. A bizalmi szavazást kedden Ujhelyi István alelnök vetette fel, javaslatát az elnökség többsége nem támogatta. De ettől még a kongresszus megbuktathatja a párt vezető tisztségviselőit. A fiatalabb szocialista politikusok annyit máris elértek, hogy a következő választásokra erős pozícióik legyenek.

E fiatal, a hatalmat megragadni kívánó csoporthoz tartozik Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes, Botka László szegedi polgármester, Ujhelyi István alelnök, Ficsor Ádám titokminiszter, Molnár Csaba MEH-miniszter.

Tovább a béke útján

Az MSZP jelenlegi vezetése

Lendvai Ildikó, elnök

Lamperth Mónika, elnökhelyettes

Szekeres Imre, elnökhelyettes

Kiss Péter, alelnök

Mesterházy Attila, alelnök

Ujhelyi István, alelnök

Bárándy Gergely, elnökségi tag

Herczog Edit, elnökségi tag

Hiller István, elnökségi tag

Juhász Ferenc, elnökségi tag

Vadai Ágnes, elnökségi tag

Varga László, elnökségi tag

Veres János, elnökségi tag

Brecskáné Nagy Mária, pénztárnok

Puch László, pártigazgató

Az első forgatókönyv szerint elmarad a bizalmi szavazás. Ez egyelőre kevéssé tűnik valószínűnek, ugyanis a kérdésben a megyei elnökök határoznak, és forrásaink úgy számolnak, hogy a 19 megye és Budapest vezetőinek majdnem kétharmada támogatja a bizalmi szavazást. Amennyiben azonban valami miatt megfordulna a hangulat, akkor maradna a jelenlegi vezérkar, ám ígéretükhöz híven kénytelenek lennének nagyobb teret engedni a fiataloknak.

A nagyobb tér praktikusan három gyakorlati ügyet fed. Egyrészt a fiatalok vezethetnék az Országos Választási Bizottságot (jelenleg Lendvai Ildikó az elnöke). Kampányidőszakban ez a szervezet vezényli a pártot és a kampányt, illetve meglehetősen nagy a szerepe az országgyűlési listák összeállításakor. A választási névsorokba (ez a második tétel) a fiatalok a 20 százalékos kvótánál nagyobb arányban kerülnének fel. Illetve harmadjára gyakorlatilag a fiatalok szemelhetnék ki a miniszterelnök-jelöltet. Ami a kormányzást illeti, az a jelenlegi mederben folyna tovább.

Visszafelé sül el a bizalmi szavazás

A második verzió arra a feltételezésre épül, hogy a kongresszuson lezajlik a bizalmi szavazás, de egy az egyben megerősíti az elnökséget. A régieket ebben az esetben is köti a szavuk, azaz be kell emelniük a fiatalokat. Az már más kérdés, hogy milyen fiatalokat, ugyanis egy megerősítő bizalmai szavazás arról is szól, hogy a kongresszus nem ért egyet a bizalmi szavazást kezdeményezőkkel.

Előrehozott választás

A harmadik opció, hogy a kongresszus a bizalmi szavazással leteszi posztjáról az egész elnökséget, és azt mondja: egy vadonatúj vezérkart szeretne az eddigi helyén látni. Ha sikerül azzal a problémával megbirkózni, hogy gyakorlatilag a párt harmadik vonalából (hisz a régiek és a második vonalban álló erős emberek egyaránt elesnének), illetve a csatákban érintetlen néhány első és másodvonalasból sikerül kitermelni egy elnökséget, akkor nagy valószínűséggel előre hozott választás következhet. Hiszen a márciusban megválasztott elnökség pont a kormányzás folytatására kapott mandátumot, így ha leváltják őket, akkor utódaik jó eséllyel nem folytatják ott, ahol a kirúgottak abbahagyták.

Persze az is felmerülhet, hogy az új emberek feladata is a kormány támogatása lesz, ám ezzel akad egy komoly probléma. Ha a miniszterként vagy a frakció vezetésében tevékenykedő elnökségi tagok elbuknak a bizalmatlansági indítványon, az azt is jelezné, hogy a kormányzati munkájukkal is elégedetlen a párt. Így ha Kiss Péter társadalmi koordinációért felelős miniszter, az oktatási tárcát vezető Hiller István, a honvédelmet irányító Szekeres Imre buknak, akkor újabb hatalmi harc indulhatna a kormányzati posztokért. Az esetleges bizonytalanság a tárcák élén még inkább elveheti a maradék szavazók kedvét az MSZP-től.

Az is megeshet, hogy a kongresszus leváltja a vezetőket, de felsorakozik a kormány mellett, az MSZP és a kabinet pedig gyorsan kiszemeli az új minisztereket. Így elkerülhető vagy elodázható az előrehozott választás, illetve a párt népszerűségének további kopása. Ebben az esetben csupán egyetlen vesztese lesz középtávon az ügynek: az elnökség.

Párt és frakció külön utakon

Van olyan verzió, amely kis többséggel megszerzett elnökségi helyekkel kalkulál. Ha ennek eredményeképpen újra a régi elnökség áll fel, akkor a kormányzás elvileg nem sérül. A párt viszont menthetetlenül meghasad. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a párt eltávolodik a frakciótól. Ekkor utóbbi a kormányzást támogatja, míg az MSZP harcosabb baloldali álláspontot szeretne. Ha kis többséggel sikerül nagyobb részt új összetételű elnökséget gründolni, akkor is maradnak a belső feszültségek.