Simor a kormánytól is kap fizetést

2009.06.23. 06:56 Módosítva: 2009.06.23. 08:29
A jegybankelnök havi 7,8 milliós bére mellett a Zeneakadémia gazdasági tanácsának vezetéséért is felvesz fizetést. Az intézmény az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz tartozik. A két pozíció a jegybank függetlenségének követelménye miatt összeférhetetlen lehet, ráadásul más összeg szerepel Simor vagyonnyilatkozatában, mint a jegybank közleményében.

A Magyar Nemzet az MNB elnök vagyonnyilatkozatára hivatkozva arról számol be, hogy Simor András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gazdasági tanácsának elnöki tisztségét tölti be havi bruttó egymillió forintért. A lap idézi Simon Attila alkotmányjogász véleményét, miszerint a két pozíció az MNB-ről szóló törvény szerint összeférhetetlen egymással.

Többet fizetett vissza

Simor András nagyobb összeggel támogatta a Zeneakadémiát, mint amennyi illetményt kapott az intézménynél betöltött pozíciójáért - derül ki Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának múlt csütörtöki közleményéből. A Magyar Nemzeti Bank elnöke 2006. március 1. óta elnöke a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gazdasági Tanácsának (GT), valamint 2005 óta az akkor alakult, az egyetemet támogató "Együtt a Zeneakadémiáért Génie Oblige Közhasznú Alapítvány" kuratóriumának. A jegybankelnök utóbbi tevékenységéért semmiféle juttatásban nem részesül, a GT elnöki teendőiért, az őt delegáló oktatási és kulturális minisztertől kapott tiszteletdíját az említett alapítványnak, valamint a Zeneakadémia Baráti Köre Egyesületének adományozza. 2007 és 2008 folyamán Simor Andrástól az említettek összesen négymillió forint támogatást kaptak, amelynek összege lényegesen nagyobb a minisztériumtól kapott díjazásnál.

A jegybankelnök számára a gazdasági tanács vezetését - mivel ez gazdasági feladat - szigorúan tiltja a jogszabály. Az alkotmányjogász szerint ez az eset ráadásul súlyosabb egy átlagos összeférhetetlenségnél, hiszen a jegybankelnök a kormány egyik tagjától, az oktatási minisztertől kap havi juttatást. Ez szerinte megkérdőjelezi az MNB elnökének függetlenségét.

Az MNB kommunikációs osztálya a Magyar Nemzettel azt közölte: a másodálás a jegybanktörvény értelmében nem összeférhetetlen az elnöki tisztséggel. A közlemény szerint Simor András zeneakadémiai tevékenységének ellenértékeként az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól tavaly havi 150 ezer forintot kapott. A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy Simor legutóbbi vagyonnyilatkozatában havi egymillió forintot szerepeltet ezen a jogcímen.

A jegybank elnökét az elmúlt hetekben heves politikai támadások érték, miután kiderült, hogy a vagyonbevallásából hiányzó 800 millió forint Cipruson bejegyzett cégénél landolt. Simor András elismerte, hogy ha nem is sértett törvényt, a jegybank elnökeként szigorúbb morális elvárásoknak kell megfelelnie, ezért megszünteti ciprusi cégét.

Miként az Index beszámolt róla, a jegybankelnök elleni támadások összefügghetnek Simor elmozdításának a tervével, ami az MSZP több vezetőjének támogatását is bírja. A cél az lehet, hogy rá hárítsák a felelősséget a kemény megszorításokért, de abban is bízhatnak, hogy egy simulékonyabb, általuk könnyebben irányítható embert ültetnek még kormányzásuk idején a jegybankelnöki székbe.

Simor András megbuktatása a Fidesznek sem lenne ellenére, a jobboldalon abban bíznak, hogy távozása továbbdönti az Oszkó–Bajnai-dominót. Mivel a jegybankelnök jogszabályi úton nem mozdítható el, távozását csak úgy lehet elérni, ha folyamatosan nyomás alatt tartják, hogy végül maga mondjon le.