Kilenc százalékon az MSZP és a Jobbik is

2009.06.24. 16:29 Módosítva: 2009.06.24. 17:16
Tíz százalék alatt maradna és döntetlenre végezne a Jobbikkal az MSZP, ha most lennének a választások. Ez derült ki az EP-választások utáni első, a Nézőpont Intézet által végzett közvélemény-kutatásból. A szocialisták rossz megítélése Bajnai Gordonra és kormányára is kihat. A szocialista szavazók Mesterházy Attilát választanák miniszterelnök-jelöltnek.

Fennállása legrosszabb eredményét érte el a Nézőpont Intézet a Heti Válasz számára készített közvélemény-kutatásában az MSZP. A június 16-19. között, ezer fő megkérdezésével végzett reprezentatív felmérés szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 48 százalékon áll, míg a szocialistákat és a Jobbikot egyaránt 9-9 százaléknyi szavazó támogatja. A parlamentbe ezen a három párton kívül senki sem jutna be, az MDF 3, az SZDSZ és az LMP 2 százalékon áll.

Az SZDSZ-ről már csak a válaszadók 19 százaléka gondolja, hogy jövőre bejuthat a parlamentbe. A Lehet Más a Politikáról 17 százaléknyian gondolják ugyanezt.

Három éve az országgyűlési választáson a szocialisták még 43,21 százalékos eredményt értek el, a Fidesz 42,03 százalékot - azaz, miközben a Fidesz alig növelte támogatottságát, az MSZP elvesztette szavazói közel négyötödét.

A megkérdezettek közel kétharmada, 63% előrehozott választásokat szeretne.

Az MSZP gyengélkedése Bajnai Gordon kormányfő megítélésére is kihat. A kormány tevékenységét a választók 29 százaléka elégtelenre, 23 százaléka elgéségesre értékeli, 31 százalék szerint közepes munkát végez. Jónak a válaszadók 7, kiválónak 2 százaléka értékelte a kormány munkáját. Még árulkodóbb, hogy a kormány "történelmi adócsökkentésként" beharangozott adócsomagjától a megkérdezettek 47 százaléka adói emelkedését várja.

A Nézőpont az MSZP potenciális miniszterelnök-jelöltjeinek a támogatottságát is mérte. A felmérés szerint az összes választó körében Szili Katalint tartják a legalkalmasabbnak, minden negyedik válaszadó a házelnököt látná szívesen szocialista kormányfőként. A második helyen 15 százalékkal Lendvai Ildikó, a harmadik helyen 11 százalékkal Mesterházy Attila frakcióvezető végzett.

A szocialista választók körében fordított a sorrend, az élen 27 százalékkal Mesterházy Attila áll, aki a két legfontosabb szocialista szavazói csoport, a budapestiek és az idős választók körében különösen népszerű. Második helyen 24 százalékkal Lendvai Ildikó áll, Szili Katalint csak minden ötödik szocialista látná szívesen miniszterelnökként.

Tárki: a Jobbik megduplázta szavazótáborát

A Jobbik májushoz képest megduplázta szavazótáborának nagyságát, míg a pártválasztók körében a Fidesz a korábbinál kisebb arányban, de még most is 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt, derül ki a Tárki közvélemény-kutató intézet júniusi felméréséből. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, június 3-a és 17-e között végzett, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint az EP-választás előtti időszakhoz képest most annyival kevesebben mondják a Fidesz szavazójának magukat, ahányan többen vannak a Jobbik szavazói.

Összességében a júniusi adatok tükrözik az EP-választás eredményeit. A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 36, májusban 37, míg júniusban 34 százalékos volt. Az MSZP tábora gyakorlatilag változatlan: áprilisban a teljes lakosság 11 százaléka, míg májusban és júniusban is a voksolók 13-13 százaléka mondta, hogy a kormánypártra szavazna. A teljes lakosság 40 százalékának nincs pártpreferenciája.

A Tárki szerint a májusban mért adat mögött az állhat, hogy egy hónappal korábban a Jobbik szavazóinak egy része Fidesz-szavazónak vallotta magát. Másrészt a szocialisták támogatói kevésbé voltak biztosak a választásukban, hiszen az MSZP támogatottsága a biztos szavazók körében júniusban 23 százalék. Ez a korábbi hasonló értékeket követően májusban 17 százalékra csökkent.

A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ megtartotta támogatottságát. A Jobbik jelenleg tíz, míg az SZDSZ három százalékon áll, az MDF egy százalékról három százalékra növelte táborát. A Tárki megjegyzi azt is, hogy jelenleg 46 százalék menne el biztosan szavazni egy most vasárnapi választáson. (MTI)