Lomnici tagadja, hogy fúrta Baka megválasztását

2009.06.24. 17:34 Módosítva: 2009.06.24. 18:25
"Eszem ágában sem volt" meggyőzni az MSZP-s képviselőket, hogy ne szavazzák meg Baka Andrást főbírónak - mondta Lomnici Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke az Index cikkére reagálva az MTI-nek állította, hogy az MSZP-ben csak egy képviselővel beszélt a választásról, a Fideszben pedig nem rá gondoltak, amikor azt nyilatkozták, hogy "egy legfelsőbb bírósági bíró, volt bírósági vezető" házalt a frakcióban egy Bakára nézve terhelőnek szánt információval.

Az Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke tagadja, hogy megpróbálta megtorpedózni utódjának megválasztását. Lomnici Zoltán az Index állításaira reagált az MTI-nek adott nyilatkozatában, előtte az Indexnek is kifejtette álláspontját hasonló érvekkel.

Mint emlékezetes, Sólyom László köztársasági elnök hétfőn, miután az Országgyűlés megválasztotta Baka Andrást főbírónak, kijelentette: a főbíró megválasztásának pozitívuma, hogy "ma végérvényesen véget ért a Lomnici-korszak".

Információink szerint a köztársasági elnök megjegyzése részben arra utalt, hogy Lomnici az országgyűlésben igyekezett aláásni jelöltje, Baka András támogatottságát. Az Indexnek több képviselő jelezte, hogy Lomnici Zoltán személyesen és telefonon győzködte a vele kapcsolatban álló honatyákat, hogy szavazzanak nemmel a kinevezésére.

Az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület a cikk megjelenését követően fel is hívta Lomnici Zoltánt: tisztázza az LB elnökválasztásában betöltött szerepét.

Lomnici Zoltán a távirati irodának nyilatkozva emlékeztetett rá: Sólyom László köztársasági elnök tavaly februárban jelentette be, hogy nem kívánja őt újra jelölni az LB elnöki posztjára. "Akkor, és azóta többször is - legutóbb idén április 1-jén, amikor már sem elnöke, sem elnökhelyettese nem volt az LB-nek – világossá tettem: egy esetleges felkérést az elnöki posztra nem fogadnék el, nem aspirálok az LB elnöki posztra" - mondta.

Mint felidézte, miután Sólyom László néhány hete bejelentette, hogy ismét Baka Andrást jelöli főbírónak, az MSZP vezetői – Lendvai Ildikó és Kiss Péter is - jelezte a jelölt támogatását, így semmi értelme nem lett volna annak, hogy ő a szocialista képviselőknél Baka

András MDF-es múltjára hivatkozzon. "Természetesen eszem ágában sem volt, hogy meggyőzzem arról a szocialista képviselőket, hogy ne támogassák a jelölt megválasztását.

Egyetlen ilyen képviselőt nem tudnának kiállítani" - jelentette ki.

Ő egyedül Avarkeszi Dezsővel, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárával beszélt, de ennek a megbeszélésnek a részleteit nem ismertette.

A fideszes Répássy Róbert, az országgyűlés alkotmányügyi bizottságában Baka András június 15-i főbírójelölti meghallgatásán azt mondta, hogy több képviselőt is megkeresett "egy legfelsőbb bírósági bíró, volt bírósági vezető" azzal, hogy a szocialisták egy évvel ezelőtti elutasító álláspontjukat azért változtatták meg Baka Andrással kapcsolatban, mert helyettesének választ egy olyan személyt, aki már korábban is pályázott az LB elnökhelyettesi posztjára.

Lomnici Zoltán cáfolta, hogy ő lett volna a Répássy Róbert által körülírt bírósági vezető. Hangsúlyozta: az, hogy volt-e külön megállapodás Baka Andrást illetően, az ő hatókörén "teljesen kívül esik". Ugyanakkor - mint mondta - röviddel a Baka András újrajelöléséről szóló hír után már több országos napilap és hetilap erről a megállapodásról írt. "Természetesen nem én voltam a hírforrás" - közölte. "Azt az állítást, hogy komoly befolyásom lett volna akár az MSZP-re, akár a Fideszre, egyszerűen nem lehet komolyan venni.