Online véleményezhető az új drogstratégia

2009.06.24. 20:53
Az új nemzeti drogstratégia eddig elfogadott koncepcióit lehet július elejétől véleményezni az interneten. A főbb pilléreket a megelőzés, a kezelés és ellátás, valamint az ártalomcsökkentés alkotja. Magyarországon nincs elfogadott alkoholstratégia, se dohányzás- és doppingstratégia.

Július elejétől a www.drogstrategia.hu oldalon véleményezhetők lesznek a nemzeti drogstratégiát meghatározó koncepciók, mondta Portörő Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóságának vezetője szerdán, egy szakmai konferencián.

A kábítószerügyi koordinációs bizottság által eddig elfogadott, a következő nyolc év nemzeti drogstratégiáját meghatározó koncepciók véleményezhetők majd az interneten; az új nemzeti drogstratégia várhatóan szeptemberben kerül a kormány és az országgyűlés elé, közölte Portörő Péter.

Portörő Péter szerint az új stratégiának tudományos bizonyítékokon kell alapulnia, racionálisnak, átláthatónak kell lennie, tisztázható célkitűzésekkel kell rendelkeznie, összhangban kell lennie az ENSZ és az Európai Unió törekvéseivel, és társadalmi, politikai, szakmai egyetértésnek kell öveznie.

Az új stratégia főbb pilléreit a megelőzés, a kezelés és ellátás, valamint az ártalomcsökkentés alkotja. Új szempont, hogy törekedni kell a kereslet- és kínálatcsökkentő beavatkozások egyensúlyára, az ezeket elősegítő jogszabályok összhangjának megteremtésére, a szakemberhiány csökkentésére, a társadalmi kommunikációra és az ágazati együttműködésre.

A koncepció szerint mindenki számára hozzáférést kell biztosítani az integrált, magas szintű és kliensorientált kezelési és ellátási szolgáltatásokhoz. A stratégia céljai között szerepel még a kábítószer-használat megelőzésének, késleltetésének és csökkentésének elősegítése, törekvés a legális és illegális szerek együttes megelőzésére, a hazai előállítás, termesztés, és terjesztés elleni fokozott fellépés és a droghasználathoz kapcsolódó egyéni és társadalmi kockázatok csökkentése, például a tűcsereprogramokkal.

Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon nincs elfogadott alkoholstratégia, se dohányzás- és doppingstratégia, és a népegészségügyi stratégia sem kielégítő. Szerinte ezeknek a stratégiáknak az együttes kezelésére volna szükség, és a kormánynak el kellene végeznie ezek összehangolását. Szerinte a stratégia létrehozásába a bármilyen módon érintetteket - droghasználókat, hozzátartozókat, civil szervezeteket - is be kell vonni, nélkülük ugyanis nincs értelme a tervezésnek.

A kínálatcsökkentésről szólva elmondta, nincs vagy alig van értékelés e területén, pedig ez okozza az emberi sorsokba történő legkeményebb beavatkozásokat. "A rendőrségnek egyetlen olyan aktusa sincsen, ami valóságos értékelésen átment volna" - mondta.