Ciginek látszó tárgy miatt szállt rá a VPOP a nagykerre

2009.06.25. 00:24 Módosítva: 2009.06.25. 00:24
Jogtalannak nem, de végtelenül méltánytalannak tartja egy gyógynövény nagykereskedő cég, hogy a Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatal 180 doboz "cigarettának látszó tárgy" miatt 12 napra be akarja záratni az üzletet. A hivatal olyan dohányzásról leszoktató cigaretta forgalmazása miatt indított eljárást, amely nem tartalmaz sem dohányt, sem nikotint.

A Vám és Pénzügyőrség Pesti Jövedéki, Adójegy és Zárjegy Hivatala május 4-én tartott számlaellenőrzést a Mediline Üzletház Kft-nél. A 100 embert foglalkoztató cég - elődeit is beleszámítva - közel 20 éve foglalkozik gyógytermékek nagykereskedelmével. Mintegy ezer beszállító 16 000 árucikkét forgalmazzák gyógyszertárakban, gyógynövény szaküzletekben.

A hivatal eredetileg egy beszállító cég ügyében vizsgálódott, amelynek egyik termékét korábban a Mediline is forgalmazta. Ez a termék a NTB nevű dohányzásról leszoktató cigaretta volt. Ez a termék szárított növénykeveréket (mogyoró, papaya, borsmenta, eukaliptusz) tartalmaz. Nincs benne sem dohány, sem nikotin. A lényege az, hogy becsapja a dohányos érzékszerveit: hódolhat szenvedélyének, egy ideig megtarthatja a cigarettázás rituáléját, de nikotin nem kerül a szervezetébe.

A számlákon szereplő NTB herba és mentolos cigaretta a vizsgálat idején nem is volt megtalálható a Medline üzletében. A cég ugyanis csak 2008 áprilisáig forgalmazta ezeket a termékeket, ezután a szállító cég többet nem küldött belőle.

A Mediline meglepetésére azonban a jövedéki hivatal június 17-én elmarasztaló határozatot küldött a cégnek jövedéki adótörvénysértés miatt. A határozat szerint a Mediline 180 csomag adójegy nélküli dohánygyártmánynak minősülő terméket birtokolt. A céget ezért 362 210 forint jövedéki bírság megfizetésére kötelezték és elrendelték, hogy a nagykereskedést szeptemberben 12 napra zárják be. A határozatban foglaltak szerint a fellebezés nem halasztó hatályú.

A Hivatal ugyanebben az ügyben másik 3 nagykereskedőt is megbüntetett. A beszállító céget is elmarasztalták korábban ugyanilyen okból, de az közigazgatási pert indított a VPOP ellen, hogy bizonyítsa: terméke egyáltalán nem volt dohányáru, így adócsalást sem követhetett el. Az elsőfokú tárgyalás július 7-én lesz, a hivatal ennek eredményét meg sem várva indított most eljárást néhány cég ellen.

Mellékesen az ügyben eljáró VPOP 18. számú Fővámhivatala Parancsnokának hivatalos megkeresésére az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet, a Holland Egészségügyi Felügyelet hiteles dokumentumára is hivatkozva, még az eljárás megkezdése előtt nyilatkozatot adott ki, melyben leszögezi: a holland gyártó a terméken jogszerűen helyezte el a CE jelölést, így az az EU tagállamaiban korlátozás nélkül forgalmazható. A termék tehát a benyújtott dokumentumok szerint nem minősül dohányterméknek, használata kizárólag egészségügyi célra javasolt.

"A bírság kiszabásának jogosságát nem vitatjuk, hiszen a kereskedelmi lánc minden tagja felelős a forgalmazott termékekért. Felháborítónak, méltánytalannak és aránytalannak tartom azonban a büntetést egy még le nem zárult, így nem bizonyított esetben és ráadásul egy, abban érdemben nem közreműködő cég ellen" - írta levelében Novákné Gergely Vera a cég tulajdonosa.

A cégnek nem a 362 210 forint bírság fáj, hiszen azt kifizeti, és átháríthatja a beszállítóra, vagy nyert per esetén a VPOP-tól kártérítést követelhet. Az üzlet bezárása azonban beláthatatlan következményekkel járhat. A cég szerint ebben a megalapozatlan és nem nagy horderejű ügyben a büntetés semmiképpen sem arányos a várható következményekkel.

Tizenkét munkanap, azaz két és fél hét kieső forgalma több százmillió forintot jelent a cégnek. Ezalatt a kiskereskedők egy része, akiket nem köt szerződés hozzájuk, elmehet más konkurens nagykereskedőhöz vásárolni és termékeink egy részét meg is kaphatja ott. Ha nagy multinacionális partnereiknek nem szállítják le a megrendelt termékeket, akkor azok után akár 20 százalékos kötbért is ki kell fizetniük, ami ugyancsak több tízmillió forintos veszteség. Nem is beszélve az államkasszába ezalatt be nem folyó szintén sok tízmilliós áfa-bevételről, a ki nem fizetett bérek közterheiről, iparűzési- és egyéb adókról.

A nagykereskedők igyekeznek törvénytisztelő módon betartani a szabályokat, hangsúlyozza a levél. Amikor először szállítottak be hozzájuk gyógynövényes cigarettát, akkor meggyőződtek arról, hogy a szállító cég legálisan működik, a termékek forgalmazásához joga van, azok magyarországi forgalmazási engedélye rendben van. Ennél többre egy kereskedelmi cégnek nincs lehetősége, de jogalapja sem; így például a termékeket laboratóriumi vizsgálatnak nem vetheti alá. Miközben ebben az időben 3,5 millió terméket forgalmaztak, a VPOP szerint 180 doboz "cigarettának látszó tárgy" miatt kell ilyen súlyos szankciókat elszenvedniük. A cégvezető szerint a recesszió közepén nem biztos, hogy ilyen ügyekre kellene energiát pazarolnia a jövedéki hivatalnak.