Leszakadó SZDSZ-eseket próbál elszipkázni az MDF

2009.06.25. 14:40 Módosítva: 2009.06.25. 14:40
Az MDF-es belső hatalmi harcokban kiürült vidéki pártszervezetek pótlására Dávid Ibolya pártja az SZDSZ-eseknél próbálkozik. A két parlamenti kis párt között titkos egyezkedés indult, de lehet, hogy a pillanatnyilag jobban álló Fórumnak csak új emberekre lenne szüksége látványos, de kétséges kimenetelű nemzetikonzervatív-liberális szövetkezés helyett.

Az MDF-esek több helyen megkeresték az SZDSZ vidéki és fővárosi szervezeteinek tagjait, hogy lépjenek át a Fórumba.

Több hullámban mentek el

Az MDF-nek elsősorban az aktív, pártállástól függetlenül nagy tekintélynek örvendő helyi politikusokra lenne szüksége, mert az utóbbi időben vészesen meggyengült az önkéntes munkára fogható vidéki apparátus. Az évek óta folyó belső harcok, kizárások több hullámban tizedelték a tagságot, az utóbbi hónapokban egész megyék fordultak szembe a Dávid Ibolya pártelnök nevével fémjelzett iránnyal, amikor kiderült, hogy Bokros Lajos lesz az MDF európai parlamenti jelöltje.

amdf 165

A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere miatt nemcsak a párt parlamenti frakciójának újjászervezése hiúsult meg végképp – amikor kizárták a pártból Hock Zoltánt, Katona Kálmánt és Pettkó Andrást –, hanem az országos hálózatán is jelentős lyukak keletkeztek. A passzív ellenállásnak tudható be, hogy a Dávid Ibolya sorsáról döntő hét végi nagygyűlésre a küldöttek harmada-negyede el sem ment. Forrásaink szerint a Dávid Ibolya további elnöki megbízatását biztosító bizalmi szavazás diktatórikus lebonyolítása után újabb kilépési hullám várható.

Az aktivisták hiánya az EP-választáson nem okozott különösebb problémát, mert húszezer ajánlószelvény elég volt az induláshoz, a közeledő országgyűlésiképviselő-választáson azonban az országos lista állításához száz-százhúszezer ajánlószelvényre lesz szükség, ennyit hadrafogható emberek nélkül nehéz lesz összeszedni.

Vinnék, ami maradt az SZDSZ-ből

A pártvezetésben – a hírek szerint éppen szabad demokrata körökből érkezett impulzusokra – az utóbbi hetekben megfogalmazódott, hogy a teljes amortizáció felé haladó SZDSZ-ből lehetne pótolni a hiányzó emberek egy részét. Úgy tudjuk, hogy például a testületileg Dávid Ibolya ellen forduló Békés megyében, egyes vidéki településeken és esetleg egy-két budapesti kerületben jöhet szóba az SZDSZ-esek lehalászása.

Olajfa helyett valami

A két párt szorosabb együttműködésének lehetősége már a tavasszal felmerült. Akkor még arról jelentek meg találgatások, hogy olajfakoalíció néven virulhat ki egy, az MSZP-kormányt támogató SZDSZ–MDF-barátság. Gyurcsány Ferenc lemondása és az SZDSZ csúfos választási szereplése azonban átírta a forgatókönyveket.

IMG 9417

Forrásaink szerint most szabad demokrata oldalon vált fontossá a közeledés, ezért több vezető politikus, köztük Magyar Bálint meg is keresték javaslataikkal az MDF-et. A két kisebbik parlamenti erő között azonban egyelőre nem körvonalazódott az együttműködés módja, ráadásul mindkét oldalon kockázatosnak tartják a nyílt közösségvállalást, amely legalább annyi támogatót tántoríthatna el mindkét szervezet megmaradt szimpatizánsai közül, mint amennyit az egyesítés hozhatna.