Július 12-én választ elnököt az SZDSZ

2009.06.27. 12:35 Módosítva: 2009.06.28. 15:56
Csak a tisztújító küldöttgyűlés időpontjáról tudott dönteni az SZDSZ országos tanácsa, melynek üléséről még az elnökaspiráns Gusztos Péter és Kóka János frakcióvezető is távol maradt. A budapesti választmány meg akarta fúrni a vagyonadót, ketten pedig Kóka leváltását is kezdeményezték, de az ot több tagja tiltakozásul a napirendváltozás miatt kivonult, így a testület határozatképtelenné vált.

Július 12-én, vasárnap, nyolc nappal a szocialisták kongresszusa után tartja tisztújító küldöttgyűlését a Szabad Demokraták Szövetsége. A párt országos tanácsának (ot) szombati ülésén más lényegi kérdésben nem döntöttek, mert több tanácstag távozása után a gyűlés határozatképtelen lett.

Értesüléseink szerint az ot ülésén az elnökjelöltek nem ismertették programjukat - az elnökaspiráns Gusztos Péter meg sem jelent a tanácskozáson.

A küldöttgyűlés időpontján kívül még egy napirendi pont volt, a budapesti pártválasztmány javaslatára arról kellett volna szavaznia a tanácstagoknak, hogy a frakció ne szavazza meg a vagyonadójavaslatot, mivel az eltér az SZDSZ kívánalmaitól. Boruzs András fővárosi elnök és Vámos József békéscsabai önkormányzati képviselő pedig azt javasolta, hogy Kóka János frakcióvezető személyéről is szavazzanak.

Az ot elnöksége először egyik javaslatot sem támogatta, majd összevont szavazást javasolt a kérdésről, ám mire az napirendre kerülhetett volna, a tanácskozás határozatképtelenné vált, mert Kóka hívei, illetve azok, akik nem értettek egyet az előre meghirdetett napirend megváltoztatásával, kivonultak. Így gyakorlatilag csak Demszky Gábor hívei maradtak a tanácskozáson, amely így érdemi döntések nélkül ért véget.

Úgy tudjuk, a teremben maradt 41 tanácstag végül szimpátiaszavazást tartott Kókáról, 33-an támogatták, hogy a küldöttgyűlésig mondjon le frakcióvezetői tisztségéről. Kóka János korábbi értesüléseinkkel szemben nem vett részt a tanácskozáson, így nem is vonulhatott ki az ülésről. Hívei azonban valóban egy közeli étteremben egyeztettnek.

Kókával szembenálló forrásaink szerint azon tanakodnak, hogy - mivel semmi esély jelöltjük, Badacsonyi Szabolcs elnökké választására - az ot után a küldöttgyűlésen se jelenjenek meg. A kókista frakció ugyanakkor ezt nonszensznek tartja, mivel, ha valóban meg akarnák akadályozni a tisztújítást, arra már az országos tanács ülésén lehetőségük lett volna, hiszen ha az határozatképtelen, akkor a tisztújító küldöttgyűlést sem lehetett volna összehívni.