Kormányzásra készül a Jobbik

2009.06.27. 13:17
Szombaton pártgyűlést tartott a Jobbik a Budapest Kongresszusi Központban. A pártelnök szerint lenézett kispártból mára megkerülhetetlen középerővé vált a Jobbik, és néhány hónap múlva be fog jutni a magyar Országgyűlésbe.

"A társadalom azt üzente nekünk, hogy a Jobbik kezdjen el készülni a kormányzásra" - mondta európai parlamenti választási eredményüket értékelve Vona Gábor elnök a parlamenten kívüli párt szombati kongresszusa előtt tartott sajtótájékoztatón.

A tanácskozás célja a választási eredmény értékelése, a jövő feladatainak meghatározása, valamint az alapszabály módosítása "apróbb pontokon" annak érdekében, hogy "még jobban, még hatékonyabban, még erőteljesebben, de ugyanazt folytassuk", amit eddig, mondta Vona, majd megjegyezte: rajtuk kívül minden nagyobb politikai erőnek újra kell fogalmaznia magát. A párt országgyűlési választási programja az EP-kampányéra alapul, "még több tartalommal, még több területtel kibővítve".

A jobboldal-baloldal felosztás már meghaladott: a valódi törésvonal a nemzeti és a nemzetellenes erők között húzódik, mondta a pártelnök immár a kongresszus előtt. Vona a Budapest Kongresszusi Központban arról beszélt: lenézett kispártból mára megkerülhetetlen középerővé vált a Jobbik, amely választási lehetőséggé lett a balliberális "bukottak bandája" és a Fidesz vezette polgári liberális tábor mellett. Vona utóbbi kapcsán megjegyezte, "ez a narancs mindig savanyú, és abban sem vagyok biztos, hogy a miénk".

A párt minimális célja az kell legyen a következő országgyűlési választásokon, hogy bármilyen nemzetellenes törvény meghozatalát meg tudja akadályozni, nemzetpolitikai kérdésekben pedig tűzön-vízen át tudja vinni akaratát, mondta a pártelnök. "A Jobbik néhány hónap múlva be fog jutni a magyar Országgyűlésbe" - mondta Vona Gábor, aki szerint "ma Magyarországon egyszerű jobbikos plakátragasztónak lenni nagyobb dicsőség, mint bármelyik parlamenti párt elnökének lenni".

A pártelnök szerint meg kell erősíteni a szervezetet, mert az az európai parlamenti kampány végén már "remegett". Mint mondta, a működést például újabb helyi szervezetek létrehozásával, az országos választmány felállításával, a helyi választmányok erősítésével, program-előkészítő bizottság és hivatali adminisztráció felállításával, a partnerekkel való együttműködés elmélyítésével lehet professzionalizálni.

A párt EP-listájának éléről brüsszeli mandátumot szerzett Morvai Krisztina köszöntőjében arról beszélt: egyedül azon csodálkozik, hogy a Jobbik még csak a voksok tizenöt százalékát szerezte meg; szerinte ez az országgyűlési választásokon ennél is több lesz, mert eddig sokakhoz nem jutott el a Jobbik üzenete.

A Jobbik EP-listájának második helyéről Brüsszelbe került Balczó Zoltán arról beszélt, hogy képviselőik az ottani frakcióalapítási tárgyalások során három lényeges csatlakozási feltételt támasztanak. Ezek: a lisszaboni szerződés elutasítása, azt, hogy "magyargyűlölő párt ne legyen benne", valamint feltételük, hogy "minden esetben közösen fognak együttműködni". Balczó hangsúlyozta: nincsen arról szó, hogy mindenáron csatlakozni akarnának valamelyik formációhoz, hiszen függetlenként is fontos szerepet játszhatnak.