Hétfőtől a gyermekek is igényelhetnek személyit

2009.06.28. 10:27 Módosítva: 2009.06.28. 10:41

Hétfőtől már a 14 év alatti gyermekeknek is lehet személyi igazolványuk, tb-kártyájuk és adóigazolványuk. A szülők közvetlenül a gyermek megszületése után is igényelhetik az okmányokat. Hétfőtől már csak biometrikus, azaz ujjlenyomattal ellátott útleveleket adnak ki Magyarországon.

A szülő kérelmét a kórház az illetékes anyakönyvvezetőnek továbbítja, aki az okmányirodának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, illetve az APEH-nek továbbítja a kérést. A szülő kérésére a gondviselő nevét és telefonszámát is felvezetik a gyerek lakcímkártyájára, szükség esetére. A későbbiekben a személyi igazolvány hasznos lehet az iskolai beiratkozáskor, mert nem kell majd előkeresni a fiók mélyéről a születési anyakönyvi kivonatot, és az Európai Unió schengeni országaiba is utazhatnak személyivel a gyermekek.

A biometrikus útlevélről még három éve döntött a kormány. 2006. augusztus 29-e óta ennek megfelelően már csak vörös színű úti okmányokat adnak ki, amely elektronikus formában tartalmazza az utazó arcképét, illetve személyi adatait. A kormánydöntés alapjául szolgáló uniós rendelet szerint azonban útlevélnek az illető ujjlenyomatát is tartalmaznia kell, ezért hétfőtől már ezzel is ellátják az okmányt. A régi útlevelek lejáratukig érvényesek, utána azonban az új típusú okmányt állítják majd ki.