Az adótörvényekről szavaz a Ház

2009.06.29. 10:17
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    A leghosszabb nap

    A Bajnai-kormány rövid fennállásának legfontosabb napja lesz a hétfő, a parlament rendkívüli ülésszakának zárónapján szavaznak a kormány leglényegesebb törvényjavaslatairól. De döntenek majd a PSZÁF új elnökéről is, a bankár Farkas Istvánt a bankár Farkas Ádám váltja.

  • A mindennapok biztonságáért, a gyarapodó Magyarországért címmel tart napirend előtti felszólalást Bajnai Gordon miniszterelnök, akit az MSZP-s Tóbiás József követ (A társadalmi felelősségvállalásról). A fideszes Németh Zsolt Az anyanyelv használatát büntetik Szlovákiában, a KDNP-s Firtl Mátyás Páneurópai piknik címmel szólal fel.

    Hosszú idő után először nem lesz SZDSZ-es felszólaló napirend előtt.

  • "Szombaton ünnepeltük a magyar rendszerváltás egyik kiemelkedő teljesítményének, a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulóját" - kezdte felszólalását Bajnai Gordon miniszterelnök. A felvezetés után áttért a jelenre, kifejtve, hogy a harmadik magyar köztársaság immár nem gyermek, húsz évesen inkább fiatal felnőtt. És felnőttként tudnia kell, hogy felelős döntéseiért és cselekedeteiért. Kormánya ezen felelősség tudatában vállalkozott feladatára 75 nappal ezelőtt. A mai nap döntő, a mai döntések meghatározzák, hogy milyen lesz a jövő Magyarországa, jelentette ki. "A mai szavazás nem egyszerűen lezárja a tavaszi ülésszakot, hanem olyan döntéseket hozhat, amelyek hosszú távra meghatározzák sorsunkat" - mondta.

  • cikkünk a témában:

    AZ SZDSZ megszavazza az adótörvényeket

    A frakció reggel 11:8 arányban úgy döntött, hogy hétfő délután megszavazza az adórendszer átalakítását. A döntés kötelező, a reggel ellene szavazóknak is igent kell nyomniuk a parlamentben. Így biztosan meglesz a szükséges többség.

  • Bajnai szerint Magyarország problémái nem csak a világgazdasági válságból adódnak, szembe kell nézni saját bajainkkal is. Kormánya szerinte nem csak nézelődött, hanem cselekedett is, és felsorolta kormányzása alappilléreit, a költségvetés rendbetételét, a bizalom visszaszerzését. Ezután felsorolta kormánya intézkedéseit a devizahitelesek megsegítésétől a válságkezelő programon át a gazdaságélénkítő csomagig. "Már ezer vállalkozás kapott támogatást a válság átvészelésére, és hatszáz építkezést indítottunk be, 56 ezer munkahelyet védtünk meg" - sorolta.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • A kormány régi politikai tabukat döntött le, ezzel megüzente a Nyugatnak, hogy értik a válságot és mindent megtesznek a bizalom visszaszerzéséért. "Megléptünk egy évtizedek óta halogatott nyugdíjreformot" - hozta fel példaként Bajnai Gordon. Ugyanilyen bátor reformnak nevezte a gyes-gyed átalakítását, amivel "megteremtettük a lehetőséget a fiatal anyáknak, hogy két év után visszatérhessenek a munkába". "Átalakítottuk a nem célzott, és nagyon bőkezű lakástámogatási rendszert és kialakítottunk egy célzott rendszert, ami a nehéz körülmények között is biztosítja a fiataloknak a lakáshoz jutást" - mondta.

  • "Látnunk kell, hogy a bizalom még nagyon törékeny" - mondta Bajnai Gordon, aki szerint a bizalom tartós megszerzéséhez még azokat a javaslatokat is el kell fogadni, amelyeket a kormány a nyáron és ősszel tesz majd le az asztalra. És nagyon fontos az adócsomag megszavazása is, hiszen az azt bizonyítja, hogy a kormány nem csak rövidtávú válságkezelésben, hanem hosszútávú átalakításokban gondolkozik. Az adócsomag lényege szerinte az, hogy a munkabér helyett a vagyon adózzon. A hosszútávon fenntartható fejlődést szolgálja a munkáltatói járulékok csökkentése is, amely a kormány reményei szerint nem osztalék, hanem megörzött munkahelyek formájában jelentkezik majd.

  • A vagyonadó célja a személyi jövedelemadó átalakításának lehetővé tétele, mondta napirend előtti felszólalásában Bajnai Gordon. Ezután áttért a büntetőtörvénykönyv módosítására, melynek célja szerinte szintén a bizalom erősítése. "Ezzel az intézkedésekkel üzenünk azoknak is, akik a szélsőségesek által felvetett valós kérdésekre adott gyalázatos válaszok felé fordultak" - mondta. "A válságkezelő kormány megalakulásakor világossá tettük, hogy Magyarországnak van vesztenivalója, van miért küzdenünk. Ezért köszönöm minden választópolgárnak, akik támogattak" - mondta.

  • "Egy ülésszak utolsó ülésnapja megadná a lehetőséget, hogy végre kertelés nélkül értékeljük az előző félévet. Épp ezért nem értem, hogy a gyes és a gyed megvonása kapcsán miért a fiatal nők munkalehetőségéről beszél a miniszterelnök" - kezdte válaszát Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki ezután a nyugdíjreformot és a vagyonadó bevezetését is ostorozta. Szerinte a kormány egy szánalmas számolósdit játszik. "Megünnepelték a kormány ötvenedik napját, a hetvenediket, most meg a hetvenötödiket. Gondolom már készülnek a 76. napi ünnepségekre is" - élcelődött, majd megnyugtatta Bajnait, hogy voltak már nála rövidebb ideig regnáló magyar miniszterelnökök. Arra szólította Bajnait, hogy ne csak a válsággal, hanem a választópolgárokkal is nézzen szembe, azokkal a választópolgárokkal, akiknek a kétharmada előrehozott választásokat akar.

    11
  • Hargitai János kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes válaszában kifejtette, hogy nem Magyarország vesztette el a bizalmat, hanem a szocialista-szabaddemokrata kormány. Offshore-ozott egy kicsit, és az IMF-hitelre utalva kijelentette, hogy Magyarország elvesztette szuverenitását. Zárásként előrehozott választást követelt.

    10
  • Mesterházy Attila szocialista frakcióvezetőnek a nem lát-nem hall-nem beszél majomszobor-kompozíció jutott eszébe azzal a módosítással, hogy a fideszes képviselők nem fogják be a szájukat, hanem ugyanazt szajkózzák megállíthatatlanul. "A szocialisták legalább megpróbálták kezelni a válságot. Navracsics úr hasonlata szerint a kormány csak a csonkoláshoz ért, ezzel szemben önök meg ráolvasással gyógyítanák az országot" - riposztozott. Azt mondta, a Fidesz akkor sem támogatta a nyugdíjasokat, amikor nem volt világválság, ezért kritikájuk "anakronisztikusnak hangzik". "Tudod mit jelent ez a szó?" - vetette közbe Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták vezetője. Felszólította a Fideszt, hogy hozzák be a programjukat a parlamentbe. "Vitassuk meg ezt a programot" - mondta. Ezt a fideszesek és a kereszténydemokraták viccesnek találták, mert nevetgélni kezdtek. Egy szocialista közbekiabáló szerint biztos zavarba jöttek.

    09
  • Kóka János szabad demokrata frakcióvezető felszólalásában összekapcsolata a gazdasági válságot a szélsőségesek megerősödésével. Bajnait még több és még jobb munkára bíztatta, majd a Brian életéből idézett, a Júdea Népe Front és a Júdeai Népfront frakcióharcára, melynek a végén eljutnak oda, hogy a rómaiak adták a vízvezetéket, a bort, a közbiztonságot. Szerinte a válságkezelő kormány is olyan, mint a rómaiak. Kevesen szeretik, de sokan köszönhetnek neki sokat. Szerinte jó döntés volt a válságkezelő kormány támogatása. Beszélt a vagyonadóról is, amelyben szerinte jó kompromisszum született. "Mi nyilván más ingatlanadót képzeltünk el, de megértjük a kormány álláspontját" - mondta. Végezetül a konzervatív pénzügyi politika folytatására biztatta a kormányfőt.

    08
  • "Navracsics frakcóvezető úr az őszinteséget kérte számon rajtam, én azt gondolom, őszinte vagyok, 75 nappal ezelőtt világosan megmondtam, hogy ez a program fájni fog" - kezdte viszontválaszát Bajnai Gordon miniszterelnök. "Ha már az őszinteségről beszélünk, én elmondtam, hogy mit csinál a kormány, Ön pedig a válaszában úgy tett, mintha nem lenne gazdasági világválság" - válaszolta Navracsicsnak, példaként a letteket hozva fel, ahol húsz százalékos visszaeséssel számolnak, és Szlovákiát, amely bezzegállam létére Magyarországhoz hasonló visszaeséssel számol. Orbán Viktort idézte, aki a hétvégén elismerte, hogy a 13. havi nyugdíjat csak akkor lehet újra bevezetni, ha a gazdasági növekedés erre lehetőséget ad. "Mi is ezt mondjuk. A törvényben nem megszüntettük, csak felfüggesztettük a 13. havi nyugdíjat, amit, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, nyugdíjprémiumként újra megadhatunk" - mondta, hozzátéve, hogy ezek szerint egyetértés van köztük a kérdésben "bármennyire is fájdalmas lehet ezt belátni". Felszólalása végén felszólította a Fideszt, hogy tanusítson önmérsékletet, mert a kormányintézkedések visszavonására vonatkozó fenyegetéseik önmagukban is csökkentik a Magyarországgal szembeni bizalmat.

    07
  • Tóbiás József szintén a válságtól indúlt el, és megállapította, hogy a krízis társadalmi problémák tömegét gerjeszti és erősíti fel. A szocialista képviselő szerint ezeket, az embereket érintő problémákat csak társadalmi felelőségvállalással lehet orvosolni. Azaz rá kell ébreszteni a pénzügyi-gazdasági világot, hogy nem viselkedhetnek kívülállóként, nem mutogathatnak a kormányra, viselkedésük nem lehet a radikális politika táptalaja. És, mondta a szocialista képviselő, a parlament tagjainak is szolidárisnak kell lenniük, pártállástól függetlenül, mert Tóbiás szerint az egyik oldalnak (az ellenzéknek) csak addig fontos a szolidaritás, amíg hatalomra nem kerül.

    06
  • Kiss Péter arra bíztatta az ellenzék tagjait, hogy tegyen némi pénzt a kormányzat által létrehozott krízisalapba. Aztán arról beszélt, hogy a kormány is nyomja a szolidaritási programot: például beállt a lakáshitelüket visszafizetni nem tudó polgárok mögé, megőrizte a 65 év felettiek utazási kedvezményeit stb. És visszatérve a krízisalaphoz, ami 20 és 50 ezer forintot biztosíthat majd 150-180 ezer családnak, márha a jelenlegi 4 milliárdos "alaptőke" mellé érkeznek még felajánlások.

    05
  • A fideszes Németh Zsoltot a válság helyett az izgatja, hogy a szlovák parlament holnap fogadja el az erősen diszkriminatív nyelvtörvényt. Ami szerint a helységneveket a tömegkommunikációban ismét szlovákul kellene használni, vagy azokon a településken, ahol 20 százaléknál kisebb a magyar lakosság aránya, ott büntetni lehetne a magyar nyelv használatát. A második világháború óta nem hoztak anyanyelvhasználatot büntető törvényt, magyarázta Németh Zsolt, aki szerint a nyelvtörvény is jelzi: Szlovákia fel akarja borítani a kisebbségi status quot. Németh szerint teheti is, mert az ország és a Bajnai-kormány gyengsége miatt a magyarok képtelenek határozottan fellépni.

    04
  • Szabó Vilmos szerint a kormány nem gyenge, hanem felelős, és azért törődik a szlovákiai magyarokkal. Az államtikár szerint ezt jelzi, hogy a magyar külügyminiszter májusban megmondta: Magyarország nehezményezi a nyelvtörvényt, és az azzal kapcsolatos nemzetközi jogi problémákat levélben el is küldték a szlovák külügynek.

    03
  • A kereszténydemokrata Firtl Mátyás arra emlékezett, hogy a vasfüggöny lebontása csak egy aktus volt az összedrótozott jaltai világrend megdöntésekor. De a képviselő szerint itt volt a soproni Páneurópai Piknik is, ami visszaadta a hitet a civil összefogásban. És egy kicsit később Sopronpusztán nem várták meg, amíg a hatalom átvágja a vasfüggönyt, a nép áttörte.

    02
  • Szabó Vilmos megállapította, hogy Magyarország idén számos fontos szabadságaktust (Nagy Imre újratemetése, stb.) ünnepel, és az államtitkár szerint is igen hangsúlyos az osztrák határáttörés. (Ami nem jöhetett volna létre, ha nincs a függönyátvágási hangulat.)

    4455321 b4c050ca39e161588197b4c351e5d3d7 xl
  • Molnár Oszkár szerint a nemzeti vagyonkzelő hosszútávú vagyonkezelésbe adja a vízi-közművekben és az erdőgazdálkodási társaságokban meglévő vagyonkészletét. A fideszes honatya szerint ez a nemzeti vízi vagyon és erdő vagyon bújtatott privatizációja. De ha az állam mindenképp át akarja adni a részvényesi jogok gyakorlását, akkor miért nem sima megbízással teszi ezt, miért mond le a vagyonkezelési jogról.

  • Katona Tamás szerint az ellenzék felvetése antidermokratikus, a közintézmények nem pazarolják el az állami vagyont. A Pénzügyminisztérium államtitkára azt magyarázta, hogy ahogy már többször világossá tették: senki nem akarja privatizálni a vízi vagyont, hiába szajkózza ezt a jobboldali média. A vízművek vagyonkezelési jogának átadását pedig a racionalitás indokolja. Molnár Oszkár válaszképpen dalt idéz: aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop. És ennyi, a választ nem fogadja el. A parlamentnek azonban megteszi, és elfogadja.

  • Hat, korábban leszavazott interpelláció bizottsági meghallgatásról döntött a parlament az utolsó tavaszi ülésen. A bizottságok négy kérdésben elfogadták a korábban leszavazottak bővebb válaszát. Ilyen volt Veres János válasza Katona Kálmán vízközművekkel kapcsolatos kérdésére, illetve a legfőbb ügyész három válasza Herényi Károly a kisebbségi bizottságra vonatkozó kérdésére, illetve Gusztos Péter két kérdésére, melyekben a szabad demokrata képviselő azt feszegette, hogy az ügyészség miért nem indít hivatalból eljárásokat a náci honlapok ellen. Két kérdésben az illetékes bizottságok továbbra is elutasították a válaszokat - Bánki Erik az Advertum Kft. gyanús ügyeivel kapcsolatos kérdése és Katona Kálmán a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos kérdése volt ilyen -, ennek ellenére a parlament a szocialista frakció szavazataival a válaszok elfogadásáról döntött, azaz egyetlen kérdésben sem lesz további vizsgálat.

  • A szocialista Koscsó Lajos amellett kardoskodik, hogy legyen triatlon világbajnokság Magyarországon. A sportminisztérium korábban támogatta a pályázatot, úgyhogy a triatlon szövetség bele is vágott a rendezésbe. Elvileg 2010-ben a versenyre érkező 6-8 ezer látogató 1, 5 milliárdot költ majd, de ehhez az kell, hogy a kormány mintegy 350 millió forinttal támogassa a rendezvényt.

  • Ennyi pénz odaítéléséhez külön kormánydöntés szükséges, mondta az önkormányzati miniszter. Varga László azonban arról nem beszélt, hogy lesz-e a pénz, csak arról tárcája kész előterjesztést készíteni a kormánynak az ügyben, de ebben kisebb javasolt összeg szerepel majd. Válaszát így is lefogadták.

  • A kereszténydemokrata Hoffmann Róza az iránt érdeklődik, hogy miért kell bezárni a fogyatékosok sövénykúti speciális iskoláját. Hoffmann már nem először kérdezi ezt, a szociális minisztérium államtitkára legutóbb azt vállaszolta, hogy az iskolában alig volt tanuló, így a fenntartása nem indokolt. A tanulókat közeli iskolákban fogják elhelyezni. Hoffmann szerint a válasz félrevezető volt. A dunántúli tanulóknak egy kivételével nyíregyházi és debreceni intézményekben ajánlottak elhelyezést. Hoffmann szerint az iskolát átvehetné a regionális képzőközpont.

  • Korózs Lajos szociális államtitkár válaszában az intézmény átvilágítására hivatkozott, mely szerint az iskola fenntartása rendkívül költséges, 2008-ban 22 millió forint plusztámogatás is kevés volt, a gazdasági válság idején pedig nincs lehetőség további támogatásra. Állítása szerint minden diákot a szülők és a diákok megkérdezésével helyeztek el, elhelyezésük szüleik döntésén múlt. Hoffmann szerint a szülőknek csak a felajánlott lehetőségek közül volt lehetőségük választani. A választ nem tudta elfogadni, nem úgy a parlament.

  • Révész Máriusz a Hírtévé kontra Veres János sztori legviccesebb fejezetét, az állítólagos kábítószerügyet hozta fel, amiben szerinte Draskovics Tibor is érintett, aki miniszterként hatalmával visszaélve, a hivatalos utat megkerülve egyenesen Petőfi Attilát, a Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgatóját kereste meg az ügyben. Az ügy amúgy felettébb zavaros, a Hírtévé munkatársai ugyanúgy kapcsolatban voltak azzal az állítólagos drogdílerrel, akit állítólag Veres Jánosék felbéreltek, ők azért, mert nekik Veresről szóló lebuktató információkat ígért. Többet most sem tudtunk meg az ügyről, Draskovics nevében Juhász Gábor államtitkár szó szerint felolvasta Draskovics egy évvel ezelőtti, ugyanerre a kérdésre adott válaszát. Az ügyben amúgy egyetlen gyanúsított van, a drogdíler/informátor. Révész nem fogadta el Juhász válaszát, az országgyűlés viszont igen.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    Szombattól Gyurcsány lesz a Táncsics Alapítvány elnöke

    14

    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök július 4-én veszi át a Táncsics Mihály Alapítvány vezetését, mondta Lamperth Mónika távozó kuratóriumi elnök hétfőn, miután tájékoztatta a parlamenti frakciót az alapítványban végzett közel egyéves tevékenységéről. "A bíróság június 17-én jegyezte be a változást a kuratórium élén, a döntés 15 napon belül lép hatályba" - mondta Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese.

    (MTI)

  • 280:38 arányban, 26 érvénytelen szavazat mellett az országgyűlés alelnökévé választotta Pelczné Gál Ildikót. A fideszes képviselő az EP-be beválasztott Áder Jánost váltja.

    IMG 7407
    Fotó: Kothencz Attila
  • A parlament 209:130 arányban megválasztotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsának új elnökét, Farkas Ádámot.

    IMG 7336
    Fotó: Kothencz Attila