AZ SZDSZ megszavazza az adótörvényeket

2009.06.29. 11:09 Módosítva: 2009.06.29. 12:22
A frakció reggel 11:8 arányban úgy döntött, hogy ma délután megszavazza az adórendszer átalakítását. A döntés kötelező, a reggel ellene szavazóknak is igent kell nyomniuk a parlamentben. Így biztosan meglesz a szükséges többség.

Ma reggeli ülésén az SZDSZ frakciója úgy határozott, hogy támogatja az adórendszer átalakításáról szóló törvényt. "A döntés legfontosabb indoka az volt, hogy jövőre 250 milliárd forinttal, 2011-től pedig az SZDSZ módosító indítványának elfogadásával, újabb 150 milliárd forinttal csökken az adófizető polgárok és a vállalkozások adóterhe." – áll Kóka János frakcióvezető közleményében.

Az Index úgy értesült, hogy 8 ellenszavazattal szemben 11 képviselő állt ki az adórendszer átalakítása mellett. A képviselőket most köti a frakciófegyelem, így délután elvileg a teljes képviselőcsoport igennel fog szavazni az Országgyűlésben. Információink szerint a pártban egyre többen támogatják Kóka eltávolítását a képviselőcsoport éléről. Hosszú idő óta először fordul elő, hogy nem lesz SZDSZ-es napirend előtti felszólalás. Az SZDSZ-től származó információink szerint a hallgatás oka az, hogy a hétfői napirend előtti témájuk a vagyonadó lett volna, azt viszont a miniszterelnök felszólalására való reagálásként is elő tudták adni.

Az új adótörvény értelmében a személyi jövedelemadó 17 százalékos adókulcsának sávhatára először 5 millió forintra, majd – az SZDSZ javaslatára – 15 millió forintra emelkedik. "Ezzel a jövedelmek adóterhelése csökken, és az SZDSZ régóta képviselt álláspontjának megfelelően a magyar adórendszer érdemi elmozdulást tett az egykulcsos adó felé" – fogalmaz a közleményben Kóka.

A változások nyomán egyszerűsödik az adórendszer, több kisadó megszűnik, csökken az adófizetőket és a vállalkozásokat sújtó adóbürokrácia. Az adórendszer átrendezése azzal a liberálisok által hosszú ideje hangoztatott céllal is összhangban van, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében a jövedelmek helyett, a tulajdon megadóztatására kerüljön át a hangsúly – indokolja a közlemény a frakció álláspontját.

A frakció szerint az elmúlt két hónapban a válságkezelő Bajnai-kormány többet tett a stabilizációért , mint a kisebbségi szocialista kormány az azt megelőző egy évben. Bár nem értenek egyet minden kormánydöntéssel, a fontosabb gazdaságpolitikai lépéseiben támogatják a kormányt.

"A mintegy ezermilliárdos kiadáscsökkentés megóvta az országot a fenyegető államcsődtől, az adórendszerrel kapcsolatos javaslataival pedig a gazdaság növekedését igyekszik támogatni. Ezért a nehéz helyzetben dolgozó kormány mögül kihátrálni észszerűtlen, és gyáva lépés lenne" – jelöli ki a követendő utat Kóka közleménye.

Debrecenben tart ma sajtótájékoztatót Weinek Leonárd zuglói polgármester. Az SZDSZ volt ügyvivője nemzeti alapon újítaná meg a pártot, a sajtótájékoztató címe: Tiszta beszédet, új liberális pártot.