Vádemelési javaslat Kolompár Orbán ellen

2009.07.02. 08:13
A Vám- és Pénzügyőrség a nyomozás során sikkasztásra és számviteli fegyelem megsértésére utaló adatokra bukkant.

Vádemelési javaslattal zárta le a napokban a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) három tisztségviselője elleni nyomozást - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lap közlése szerint a vádemelési javaslatról szóló információjukat a Fővárosi Főügyészség szóvivője is megerősítette. Mint írták, ha a VI-VII. kerületi ügyészség megalapozottnak találja az előterjesztést, és számvitel rendjének megsértése miatt vádat emel, úgy a három gyanúsítottból - köztük Kolompár Orbán OCÖ-elnökből - vádlott lesz.

A napilap felidézte: az ügyben 2005-ben kezdődött vizsgálat, miután az OCÖ pénzügyi ellenőrző bizottságának egyik tagja feljelentést tett gazdasági bűncselekmény gyanújával. A feljelentés arra utalt, hogy az OCÖ gazdálkodásában súlyos visszaélések történtek 2003 és 2005 között. A lap megjegyezte, hogy a szervezet vezetője akkor Kolompár Orbán volt.

Az ügyben először a BRFK vizsgálódott hűtlen kezelés miatt, de az eljárást megszüntették. Hozzátették: a nyomozás során azonban sikkasztásra és számviteli fegyelem megsértésére utaló adatokra bukkantak, aminek felgöngyölítésével a vám- és pénzügyőrség nyomozó szervét bízták meg. Az eljárás ismeretlen tettes ellen folyt, majd ősszel Kolompár két munkatársát, majd az OCÖ elnökét is gyanúsítottként hallgatták ki - írta a lap.