Gárda-támogató demonstrációt hirdettek engedélyek nélkül

2009.07.03. 11:19 Módosítva: 2009.07.03. 16:54
Egyetlen demonstrációt sem vett tudomásul a rendőrség szombatra a fővárosi Szabadság térre, pedig Budaházy György és a Magyar Gárda szimpatizánsai akkorra és oda szerveztek tüntetést. A rendőrség azt közölte, ha lesznek demonstrálók, fel fognak lépni ellenük.

Egy ismert szélsőséges internetes portálon pénteken hajnalban jelent meg a felhívás, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György szimpatizánsai és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombatra demonstrációt hirdet a belvárosi Szabadság térre. A megmozdulást a radikális nézeteiről ismert Budaházy György letartóztatása, illetve a Magyar Gárda Egyesület feloszlatása ellen tartják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken délelőtt ugyanakkor azt közölte, hogy szombaton egyetlen demonstrációt sem vettek tudomásul a Szabadság térre. Közleményük szerint, amennyiben lesznek olyan emberek és szervezetek - különös tekintettel a Magyar Gárda Egyesületre - akik mégis részt vesznek egy tüntetésen, a leghatározottabban fellépnek velük szemben.

A közlemény arra is kitér, hogy a főváros rendőrfőkapitánya szombaton egész napra fokozott ellenőrzést rendelt el. Így a rendőrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják a gyanúsnak tűnők ruháját és autóját, a közbiztonságra veszélyes eszközöket pedig lefoglalhatják. A fokozott ellenőrzés lehetőséget ad arra is, hogy azokkal szemben, akik feltehetően bűncselekményt van szabálysértést követnének el, a rendőrök intézkedjenek.