Nem bűncselekmény a zászlóégetés

Nem minősül bűncselekménynek, ha valaki közterületen eléget egy zászlót - így foglalt állást az V. és XIII. kerületi ügyészség.

Még június 7-én, azaz az európai parlamenti választások estéjén egy férfi megpróbált elégetni egy uniós zászlót a belvárosi Kossuth téren. A rendőrök ebben megakadályozták és garázdaság miatt eljárást indítottak ellene. A férfi azonban panasszal élt, mondván: ő csak a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogait gyakorolta és politikai nézeteire így kívánta felhívni a figyelmet.

A panaszt a Budapesti V. és XIII. Kerületi ügyészség vizsgálta és arra az álláspontra jutott, hogy a férfi a zászlóégetéssel nem követett el bűncselekményt. Az indoklás szerint, aki közterületen felgyújt egy zászlót, nem követ el garázdaságot - magatartása ugyanis nem minősül erőszakosnak, kihívóan közösségellenesnek, illetve riadalom vagy megbotránkoztatás kiváltására sem alkalmas.

Tavaly novemberben a szlovák nagykövetség előtt demonstráltak a dunaszerdahelyi szurkolóverés ellen, akkor garázdaság miatt eljárás indult az ügyben.