Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Ősszel kijavítják a költségtérítési bakit

2009.07.03. 20:38 Módosítva: 2009.07.03. 21:56
Ősszel korrigálhatja a törvényhozás azt a bakit, amely miatt a parlamenti képviselők egy része a költségtérítés jövő évi megszüntetésével a jelenlegi költségtérítése dupláját kaphatja választókerületi pótlék címén.

Csaknem 70 képviselő akár a dupláját, míg az "átlagos" honatyák a másfélszeresét vihetik haza jelenlegi költségtérítésüknél a hétfőn elfogadott törvény alapján, közölte pénteki számában a Népszava. Az új törvény szerint, amelyet épp a Seres Mária által kezdeményezett népszavazás elkerülésére alkottak, a képviselők az úgynevezett benzinpénz helyett január elsejétől választókerületi pótlékot kapnának, ami adóköteles lesz 2010-től. Ezzel egyidejűleg azonban becsempészték a javaslatba és elfogadták az ezen a címen járó összeg emelését.

Az új szabályok szerint az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles: az alapdíj és a bizottsági vagy országgyűlési tisztségért járó pótdíj mellett jövedelemnek minősül a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is, amelyekből számlák alapján írhatók le a költségek.

Ha egy képviselő egyetlen számlát sem nyújt be, akkor teljes jövedelme adóköteles. Jövő évtől minden egyes képviselő saját maga dönthet, hogy nem gyűjt számlákat (ebben az esetben a bevételének 10 százalékát tekinti költségnek) vagy nyilatkozik év elején, hogy számlákat gyűjt, és becslést készít arról, hogy bevételének hány százalékát tudja elszámolni az év folyamán.

A Népszava számításai szerint a bújtatott emelés legtöbbet Szili Katalin házelnöknek hoz. Ő ma 1,507 millió forint tiszteletdíjat kap és 301 470 forint (nem adóköteles) költségtérítést. Az új módszer szerint ez az utóbbi összeg 1,808 millió forintra emelkedne.

Szili Katalin házelnökre azonban nem a hétfőn elfogadott képviselői költségtérítésről szóló jogszabály vonatkozik, ezért az Országgyűlés elnökének fizetése nem nőtt, hanem csökkent - mondta péntek este Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A lap számításai szerint az Országgyűlésben legalább 70 olyan honatya van, akinek jelentősen emelkedik a járandósága. Jól járna például Navracsics Tibor, a Fidesz és Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője is, vagy Varga Mihály a költségvetési bizottság fideszes elnöke.

Orbán Viktornak és Lendvai Ildikónak viszont nem kedveznének a változások, mert a két pártelnök nem rendelkezik se bizottsági tagsággal, se frakciótisztséggel.

A képviselők 80 százaléka ugyan nem jár olyan jól, mint a tisztségviselők, de attól függően, hogy milyen messze van választókerületük, átlagosan 53-55 százalékkal magasabb választókerületi pótlékot kapnának a mai költségtérítésüknél.

A szocialista Göndör István (MSZP) a költségtérítés megszüntetését indítványozó javaslat előterjesztője elmondta: az eredeti javaslata szerint egy "átlagos" képviselő, aki csupán egy bizottságnak a tagja, 70-80 ezer forintos havi veszteséget könyvelt volna el jövőre, míg az új, végül a parlament által elfogadott törvényjavaslat szerint ez most hozzávetőleg 20 ezer forint lesz.

Tény azonban, hogy azoknál, akik nem csupán egy bizottsági tagság után kapják a pótdíjat, az új rendszer torzít - közölte a szocialista politikus. Kiemelte: ezért most a pótdíjakat át kell tekinteni az érintett körnél, ami csaknem 70 ember érinthet.

Göndör István elmondta, ősszel a parlament elé terjeszt egy törvénymódosítást, amely 2010. január 1-jére, mire a jogszabály hatályba lép, rendezi a kérdést. A szocialista politikus szerint a gyors törvényalkotás miatt fordulhatott elő a "baki".