Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A könyvvizsgáló nem kőműves

2009.07.04. 11:24
A jövőben kötelező lesz a könyvvizsgálat az évi ötmillió forintnál nagyobb pénzforgalmú vagy legalább ötven lakásos társasházakban. A törvény azoknak nyújthat védelmet, akik tájékozatlanságuk vagy nemtörödömsége miatt hagyják, hogy társasházuk bajba kerüljön. Az új jogszabály évi két-háromszázezer forinttal is megterhelheti a társasházak költségvetését.

Kötelezően könyvvizsgálót kell alkalmaznia a jövőben az ötven, vagy több lakásos társasházaknak, valamint azoknak, amelyek éves pénzforgalma meghaladja az ötmillió forintot, döntött utolsó tavaszi ülésnapján a parlament.

A módosított társasházi törvény 18. paragrafusának indoklása szerint "a társasházak gazdálkodásának szabályszerűségét és szakszerűségét a törvényben új rendelkezésekkel szükséges garantálni, mivel [sic!] a nemzeti vagyon jelentős részét képező épületek fenntartásának kontrollját az ötven albetétes vagy ennél nagyobb társasházak, illetve a javaslat szerint éves ötmillió forintot elérő gazdálkodás esetében a számviteli szakértelemmel gyakran nem rendelkező számvizsgáló bizottság részére, szakértő könyvvizsgáló útján segíteni kell".

A megfogalmazás sutasága ellenére ez azt jelenti, hogy a törvényhozók szerint az ötmillió forintnál nagyobb pénzforgalmú társasházakban kötelezően könyvvizsgálót kell alkalmazni a jövőben.

Ötmillió forintos pénzforgalmat valójában már egy harminc lakásos társasház is produkál, hiszen a pénzforgalomba nem csak a közös költség, de egyéb, kollektívan fizetett díjak - víz és szemétdíj, közös kazán esetén a fütési előleg - is beletartoznak.

Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó közös képviselő számításai szerint évente akár két-háromszázezer forinttal is megterhelheti egy társasház számláját a kötelező könyvvizsgálat. Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke nem tudott választ adni a költségekre vonatkozó kérdésünkre, mivel a szakmai kamarák nem állapíthatnak meg egységes díjakat. Szerinte összességében nem jelent nagy bevételt a döntés a könyvvizsgálói szakmának, bár könyvvizsgálóból csupán 3500 van az országban, társasházból ennél nagyságrendekkel több.

Fokozott ellenőrzés

Lukács kérdésünkre elismerte, hogy a társasházi közgyűlések eddig is dönthettek könyvvizsgáló alkalmazásáról. A kötelezővé tétel mellett azzal érvelt, hogy a törvény így azoknak is védelmet nyújt, akik tájékozatlanságuk vagy érdektelenségük miatt nem gondoskodtak társasházuk gazdálkodásának átvilágításáról. Igaz ugyan, hogy a társasházi törvény eddig is rendelkezett a könyvek ellenőrzéséről, ezt a feladatot a közgyűlésen megválasztott számvizsgáló vagy számvizsgáló bizottság látta el. Ez a funkció a jövőben is megmarad, a könyvvizsgáló nem kiváltja, legfeljebb megerősíti az ellenőrző funkciót.

Már ha egyáltalán meg tudja erősíteni, hiszen a könyvvizsgáló, ahogy azt Lukács is elismerte, hozott anyagból, a társasház könyveiből dolgozik. Azaz, ha a rosszindulatú közös képviselő bizonylatokkal fedi el a sikkasztását, azzal még a legjobb könyvvizsgálót is megtévesztheti.

Egy könyvvizsgáló nem reszkíroz

Arról nem is beszélve, hogy nyilván egy könyvvizsgáló is korrumpálható. Lukács ezen felvetésünket elutasította, szerinte egy könyvvizsgáló nem kockáztatná a szakmáját, márpedig egy ilyen visszaélés esetén kizárnák a kamarából. "A könyvvizsgáló nem egy kőműves, hogy ha leomlik a fal, akkor továbbáll és máshol építkezik – mondta. – Mi mindenkinek jót akarunk."

Ugyanakkor az új jogszabály nemcsak Lukács, hanem a megkérdezett közös képviselő szerint is plusz védelmet jelenthet. "A szakmának is védelmet jelent. Nézze, az elmúlt években elszaporodtak azok, akik elvégzik a pár hetes tanfolyamot, két évig visznek egy házat, aztán nyomtalanul eltünnek, káoszt hagyva maguk után" – mesélte a közös képviselő. Bár az is igaz, hogy mind a polgári, mind a büntető törvénykönyv eddig is szabályozta a területet, a könyvvizsgálónak pedig az ellenőrző funkción túli egyedüli jogosítványa, hogy nagyobb vagyonvesztés vagy törvénytelenség gyanúja esetén a közgyűlés összehívását kérheti – az adott esetben gyanúba keveredett – közös képviselőtől.

Azt viszont a közös képviselő is elismerte, hogy a rendezetten üzemelő társasházak esetén fölösleges kiadást jelent a külön könyvvizsgáló. De szerinte nincs jobb megoldás ennél azon közösségek esetében, ahol a tájékozatlan, vagy a ház ügyei iránt nem érdeklődő, esetleg csak a közös költség minél alacsonyabban tartásában érdekelt lakók és a munkáját nem kielégítően végző közös képviselő miatt a társasház nagy adósságokat halmoz fel.