A könyvvizsgáló nem kőműves

2009.07.04. 11:24
A jövőben kötelező lesz a könyvvizsgálat az évi ötmillió forintnál nagyobb pénzforgalmú vagy legalább ötven lakásos társasházakban. A törvény azoknak nyújthat védelmet, akik tájékozatlanságuk vagy nemtörödömsége miatt hagyják, hogy társasházuk bajba kerüljön. Az új jogszabály évi két-háromszázezer forinttal is megterhelheti a társasházak költségvetését.

Kötelezően könyvvizsgálót kell alkalmaznia a jövőben az ötven, vagy több lakásos társasházaknak, valamint azoknak, amelyek éves pénzforgalma meghaladja az ötmillió forintot, döntött utolsó tavaszi ülésnapján a parlament.

A módosított társasházi törvény 18. paragrafusának indoklása szerint "a társasházak gazdálkodásának szabályszerűségét és szakszerűségét a törvényben új rendelkezésekkel szükséges garantálni, mivel [sic!] a nemzeti vagyon jelentős részét képező épületek fenntartásának kontrollját az ötven albetétes vagy ennél nagyobb társasházak, illetve a javaslat szerint éves ötmillió forintot elérő gazdálkodás esetében a számviteli szakértelemmel gyakran nem rendelkező számvizsgáló bizottság részére, szakértő könyvvizsgáló útján segíteni kell".

A megfogalmazás sutasága ellenére ez azt jelenti, hogy a törvényhozók szerint az ötmillió forintnál nagyobb pénzforgalmú társasházakban kötelezően könyvvizsgálót kell alkalmazni a jövőben.

Ötmillió forintos pénzforgalmat valójában már egy harminc lakásos társasház is produkál, hiszen a pénzforgalomba nem csak a közös költség, de egyéb, kollektívan fizetett díjak - víz és szemétdíj, közös kazán esetén a fütési előleg - is beletartoznak.

Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó közös képviselő számításai szerint évente akár két-háromszázezer forinttal is megterhelheti egy társasház számláját a kötelező könyvvizsgálat. Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke nem tudott választ adni a költségekre vonatkozó kérdésünkre, mivel a szakmai kamarák nem állapíthatnak meg egységes díjakat. Szerinte összességében nem jelent nagy bevételt a döntés a könyvvizsgálói szakmának, bár könyvvizsgálóból csupán 3500 van az országban, társasházból ennél nagyságrendekkel több.

Fokozott ellenőrzés

Lukács kérdésünkre elismerte, hogy a társasházi közgyűlések eddig is dönthettek könyvvizsgáló alkalmazásáról. A kötelezővé tétel mellett azzal érvelt, hogy a törvény így azoknak is védelmet nyújt, akik tájékozatlanságuk vagy érdektelenségük miatt nem gondoskodtak társasházuk gazdálkodásának átvilágításáról. Igaz ugyan, hogy a társasházi törvény eddig is rendelkezett a könyvek ellenőrzéséről, ezt a feladatot a közgyűlésen megválasztott számvizsgáló vagy számvizsgáló bizottság látta el. Ez a funkció a jövőben is megmarad, a könyvvizsgáló nem kiváltja, legfeljebb megerősíti az ellenőrző funkciót.

Már ha egyáltalán meg tudja erősíteni, hiszen a könyvvizsgáló, ahogy azt Lukács is elismerte, hozott anyagból, a társasház könyveiből dolgozik. Azaz, ha a rosszindulatú közös képviselő bizonylatokkal fedi el a sikkasztását, azzal még a legjobb könyvvizsgálót is megtévesztheti.

Egy könyvvizsgáló nem reszkíroz

Arról nem is beszélve, hogy nyilván egy könyvvizsgáló is korrumpálható. Lukács ezen felvetésünket elutasította, szerinte egy könyvvizsgáló nem kockáztatná a szakmáját, márpedig egy ilyen visszaélés esetén kizárnák a kamarából. "A könyvvizsgáló nem egy kőműves, hogy ha leomlik a fal, akkor továbbáll és máshol építkezik – mondta. – Mi mindenkinek jót akarunk."

Ugyanakkor az új jogszabály nemcsak Lukács, hanem a megkérdezett közös képviselő szerint is plusz védelmet jelenthet. "A szakmának is védelmet jelent. Nézze, az elmúlt években elszaporodtak azok, akik elvégzik a pár hetes tanfolyamot, két évig visznek egy házat, aztán nyomtalanul eltünnek, káoszt hagyva maguk után" – mesélte a közös képviselő. Bár az is igaz, hogy mind a polgári, mind a büntető törvénykönyv eddig is szabályozta a területet, a könyvvizsgálónak pedig az ellenőrző funkción túli egyedüli jogosítványa, hogy nagyobb vagyonvesztés vagy törvénytelenség gyanúja esetén a közgyűlés összehívását kérheti – az adott esetben gyanúba keveredett – közös képviselőtől.

Azt viszont a közös képviselő is elismerte, hogy a rendezetten üzemelő társasházak esetén fölösleges kiadást jelent a külön könyvvizsgáló. De szerinte nincs jobb megoldás ennél azon közösségek esetében, ahol a tájékozatlan, vagy a ház ügyei iránt nem érdeklődő, esetleg csak a közös költség minél alacsonyabban tartásában érdekelt lakók és a munkáját nem kielégítően végző közös képviselő miatt a társasház nagy adósságokat halmoz fel.