Eger is szakít a Hospinvesttel

2009.07.06. 20:52
A Heves Megyei Önkormányzat is felbontotta a szerződést a Hospinvest-tel, így a csődhelyzetben lévő kórházüzemeltető társaság az összes intézményt elvesztette a megyében. Kiskunhalas még kivár, de ha a Hospinvest július 10-ig nem talál befektetőt, ott is megválnak a társaságtól. Az önkormányzatok azonban most nemcsak a kórházakat veszik vissza, de a velük járó súlyos kiadásokat is.

A Heves Megyei Közgyűlés hétfői zárt ülésén felhatalmazta a testület elnökét, hogy legkorábban augusztus 1-én mondja fel az egri Markhot Ferenc kórház vagyonkezelésére kötött szerződést a Hospinvest Zrt.-vel. A megyei közgyűlés arról is döntött, hogy egyedüli alapítóként létrehozza a Markhot Ferenc Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságot, számolt be Sós Tamás, a megyegyűlés szocialista elnöke.

Ez azt jelenti, hogy a szerződésbontás bejelentését követően két hónap felmondási idő illeti meg a HospInvest Zrt.-t, vagyis ha már augusztus 1-jén megtörténik a szerződésbontás, akkor a cég október 1-ig köteles működtetni az intézményt. A szerződésbontásnak egyúttal az a feltétele, hogy az új üzemeltető megteremtse a működési engedély megszerzéséhez szükséges feltételeket. Ezért nem határozott meg konkrét dátumot a testület.

A jövőben a kft. feladata lesz az egri kórház üzemeltetése. A társaságot a megyei önkormányzat tízmillió forintos törzstőkével alapítja meg. A cég később más tagokkal, befektetőkkel is bővülhet.

A Fidesz szerint kutyakomédia zajlik

Herman István, a Fidesz frakcióigazgatója a zárt ülés után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, úgy bontott szerződést a megye, hogy nem bontott szerződést. Ugyanis egy lebegtetett dátumról szól az elfogadott határozati javaslat. Ebben a helyzetben annak a veszélye fenyeget, hogy időközben működésképtelenné válik a csőd közeli helyzetbe került HospInvest által üzemeltetett kórház, vélekedett.

Ezért a szocialisták javaslatával szemben a Fidesz azonnali szerződésbontást javasolt. Herman István "kutyakomédiának" nevezte a történteket.

A zárt ülés elrendelésekor a hallgatóság egy része, többek között az Egri Kórházvédők Egyesületének tagjai hangosan szidalmazni és fenyegetni kezdték a megyegyűlés elnökét. Egyebek mellett a következő feliratú transzparenst mutatták fel: "Felelősségre vonás + elszámoltatás = Recsk".

Mi lesz az adóssággal?

Eger korábban felajánlotta, hogy a megye és a város közösen működtesse a kórházat a Hospinvesttel való szakítás után. A Heves megyei közgyűlés azonban nem fogadta el az egri önkormányzat kérését, hogy a kórházüzemeltető cég vezetőjét ők jelöljék. Eger városa Fazekas Pétert, az egri kórházvédők egyik ismert alakját ajánlotta, amelyet a megye nem tartott elfogadhatónak. Ezután döntött úgy a Heves megyei közgyűlés, hogy egyedül alapít kórházüzemeltető céget.

"Miután a Hospinvest csődvédelmet kért, augusztus 13-áig kért moratóriumot helyzete stabilizálására. Mi eddig szerettük volna végezni a munkánkat, az a megyei önkormányzat saját döntése, ha ezt a határidőt nem várja meg, és előbb felbontja a szerződést" - mondta az Indexnek a döntés előtt Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke.

Az Index kérdésére, hogy a szerződés felbontása esetén a Hospinvest által átvett kórházi tartozás visszakerül-e a fenntartóhoz, Kollányi Gábor azt válaszolta: ezt a kérdést a felmondás nem rendezi. A Hospinvest elnöke közölte: a társaság tartozást és követelést vett át. Ha egy kórház működtetése visszakerül az önkormányzathoz vagy máshoz, az egyik lehetőség az, hogy a tartozásokat és a követeléseket is továbbviszik. Ha ezt nem teszik meg, mondta Kollányi Gábor, abban az esetben a Hospinvest a befolyó OEP-finanszírozást a hitelezők kifizetésére fordítja.

Csődbe jutottak

A Hospinvest Zrt. botrányos közgyűlési jelenetek és demonstrációk után 2008. november 1-jén vette át az egri kórház vagyonkezelését egy pályázat alapján. A döntést kezdettől fogva támadta a jobboldali ellenzék és a magukat kórházvédőknek nevező civilek, álláspontjuk szerint ugyanis a szocialista vezetésű megye eleve a Hospinvestre írta ki a pályázatot. Az ügyben több per is indult, a Nógrád Megyei Bíróság elsőfokon, nem jogerősen meg is semmisítette azt a szerződést, amelynek alapján 20 évre a Hospinvest üzemeltetésébe adták az egri kórházat.

A Hospinvest azonban idén április 3-án bejelentette, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot. Súlyosbította a helyzetete, hogy márciusban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is kiszállt a cégből, amely 2007-ben 4 millió eurót fektetettt a Hospinvestbe.

A kórházbirodalmat építő társaság az egri kórházon kívül a hatvani, a parádfürdői, a gyöngyösi és a kiskunhalasi kórház vagyonkezelési feladatait is ellátta. Emellett öt rendelőintézet is a céghez tartozik: Százhalombatta, Kecel, Kiskőrös és Újpesten a Megyeri Egészségház. A csődvédelembe menekült társaság ugyan 90 napra kapott haladékot, de az önkormányzatok sorra felmondják a korábban megkötött vagyonkezelői szerződéseket, nem bíznak ugyanis abban, hogy a Hospinvest talál új befektetőket helyzete megerősítésére.

Önkormányzati cégek veszik vissza a kórházakat

Először Hatvan határozott úgy május 28-án, hogy augusztus 31-től felbontja az ottani kórház és a hozzá tartozó parádfürdői intézmény vagyonkezeléséről szóló 2006-os szerződést a Hospinvesttel, illetve a leányvállalataként működő Hatvani Kórház (HK) Kft.-vel. A tervek szerint a jövőben egy teljes egészében önkormányzati tulajdonú társaság működtetné a kórházat, amely átvenné a HK valamennyi dolgozóját, illetve számítanak pályázat alapján befektetők bevonására.

Július 1-jén Gyöngyös önkormányzata szakított a HospInvesttel, amely 2007-ben adta át a kórház vagyonkezelői jogát a társaságnak. Szeptember 30-tól ott is egy önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. veszi át az intézmény üzemeltetését. Befektetők bevonása érdekében pályázati felhívást tesznek közzé a társaság üzletrészeinek értékesítésére; a pályázók augusztus 15-ig nyújthatják be ajánlataikat.

Kiskunhalas még kivár: a 2004-ben kötött szerződés felmondását attól teszik függővé, tud-e újabb befektetőt bevonni a csődvédelem alatt álló Hospinvest. Június közepén a General Electric Healthcare Technologies leszerelte a Semmelweis Kórházban a képalkotó diagnosztikai berendezéseket, miután a Hospinvest nem tudta kifizetni azokat.

A képviselő-testület döntése értelmében a Hospinvest Zrt. elnökének július 10-ig kell nyilatkoznia arról, tud-e új befektetőt bevonni az üzemeltetésbe. Kiskunhalas ettől függetlenül úgy döntött, hogy július 31-ig saját tulajdonú új céget hoz létre, amely szükség esetén átveheti a Semmelweis Kórház működtetését.

Visszakapják a terhet

Bár a Hospinvest csődhelyzetbe került, az önkormányzatoknak komoly fejtörést okoz a kórházak visszavétele. A legtöbbjük épp azért állapodott meg a Hospinvesttel, mert a cég levette a válláról a kórház fenntartásával járó súlyos terhet, és átvállalta a felhalmozott adósságot is: Gyöngyösön 800 millió forintot, Egerben 400 milliót adósságot és 300 millió egyéb követelést. Hatvanban a Hospinvest évi 500 millió forint fenntartási költséget spórolt meg a városnak, amely költségvetése 10 százaléka volt.

A másik nagy dillemma most az, mit kapnak vissza az önkormányzat által megalapított kft-k. Bár a Hospinvest a szerződésben vállalt fejlesztéseket nagyrészt nem tudta végrehajtani, több helyen olyan átalakításokat végzett a kórházakban, amelyeket nem kértek tőle. A kórházak visszaadásakor a cég ezek miatt akár több százmilliót is követelhet az önkormányzatoktól.