László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak pénzért vizsgálják azonnal a rákosokat

2009.07.06. 09:19 Módosítva: 2009.07.06. 12:01
Azonnali vizsgálatot rendelt el a Kaposvári Egyetem rektora az egyetem felügyelete alá tartozó egészségügyi centrum vezetője ellen. A betegek két-három hónapot is sorba állnak rákdiagnosztikai vizsgálatokért, holott az intézménynél nincs is hivatalos várólista, írja a Magyar Nemzet.

A várakozást úgy kerülhetik el a betegek, ha egy kft.-nél jelentkeznek, amely bérbe vette az egészségügyi centrum gépeit, ilyenkor azonban a térítési díjat maguknak kell állniuk. A bérleti szerződés érvényessége azonban kétséges, mert a centrum igazgatója egyedül nem írhatta volna alá.

A betegek által kifizetett díj irreálisan magas: kétszerese-háromszorosa annak, amit az ilyen vizsgálatok után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az állami intézménynek fizetne. A kft. a vizsgálatok elvégzéséért körülbelül 200 százalékos hasznot vághat zsebre.

A Magyar Nemzet riportja azt is bemutatja, milyen kapcsolati háló része a gépeket bérlő magáncég egyik tulajdonosa és a gépeket bérbeadó egészségügyi centrum igazgatója. A Kaposvári Egyetem rektora alapos vizsgálatot és szigorú következményeket helyezett kilátásba.

Az Egészségügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában - közölte a tárca sajtóirodája.

"Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a hatályos jogi szabályozás értelmében a beutalóval érkezett betegeket az intézmény köteles térítésmentesen ellátni és a vizsgálatokat elvégezni. Amennyiben az intézmény közfinanszírozott szolgáltatáson túl is végez magánszolgáltatást, azt átláthatóan, elkülönítetten kell végeznie. A közfinanszírozott szolgáltatáson belül pénzért a várólistán senki sem kerülhet előrébb" - olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!