Szombaton újra tüntetnek a Gárdáért

2009.07.06. 15:34 Módosítva: 2009.07.06. 15:34
Szombaton a budapesti Szabadság térre tüntetést jelentettek bei a Magyar Gárda feloszlatása ellen illetve a múlt szombati hasonló tüntetés szétverése miatt. A Jobbik elnöke és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kártérítést követelnek a múlt heti erőszakos oszlatás elszenvedőinek.

Újabb tüntetés várható a Magyar Gárdáért a hétvégén Budapesten. Vona Gábor, a Jobbik elnöke hétfőn bejelentette, hogy szombaton a Szabadság téren kívánnak tüntetni, a múlt szombaton tartott és erőszakosan feloszlatott demonstráció folytatásaként. „Békés erődemonstrációval kívánjuk felhívni a figyelmet arra, ami velünk szemben történik" – fogalmazott Vona.

Szombaton három bejelentett tüntetést sem engedélyezett a rendőrség, amelyeket a Magyar Gárdát betiltó bírósági ítélet ellen szerveztek volna. A résztvevők végül az Erzsébet téren, a park füvén ülve tüntettek, amelyet a rendőrség erőszakkal feloszlatott. A térről 216 embert állítottak elő, sokukat erőszakkal hurcoltak el. Többségük ellen szabálysértési eljárás indult.

Vona szerint a tüntetés feloszlatásának politikai okai vannak, mert a hatalom meg akarja akadályozni a Jobbik parlamentbe kerülését. Ő és a Nemzeti Jogvédő Alapítványt vezető Gaudi-Nagy Tamás hétfői sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy a rendőrség törvénytelenül lépett fel szombaton a tüntetőkkel szemben.

Gaudi-Nagy szerint a tüntetést egyáltalán nem lehetett volna feloszlatni, mert az spontán megmozdulás volt, és az ilyen gyűlések a strasbourgi emberi jogi bíróság és a magyar Alkotmánybíróság szerint is legálisak. A rendőrség brutális fellépése pedig kirívó és súlyos jogsértések sorozatát jelentette az ügyvéd szerint.

Gaudi-Nagy arra számít, hogy a rendőrségnek hatalmas kártérítéseket kell majd fizetnie az előállításokért, hiszen korábban volt már példa arra, hogy egy spontán tüntetésről bevitt embernek másfélmillió forintot ítéltek. Konkrét panaszt még nem tettek az érintettek, a Nemzeti Jogvédő Alapítványnál még nem dőlt el, hogy milyen módon és hányan igényelnek kártérítést.