Útmutató anyakönyvvezetőknek meleg párokhoz

2009.07.06. 08:40 Módosítva: 2009.07.06. 08:48
Egy útmutató kiadvány segít eldönteni az anyakönyvvezetőknek, hogy ki a férfi és ki a nő, amikor egy meleg pár létesít bejegyzett élettársi kapcsolatot - írja a Népszabadság. Arra is felkészítik őket, hogy homofób ellentüntetők zavarhatják meg a ceremóniát, ezért érdemes a biztonsági szolgálatot előre értesíteni.

A melegek és leszbikusok július elseje óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot, de az anyakönyvvezetők nagy része nem tudja, hogy milyen megszólításokat, kifejezéseket használhat, hogy ne sértse az előttük megjelent párokat - áll a Népszabadság cikkében. Segítséget kértek ezért a meleg érdekképviseleti szervezetektől, amelyek egy útmutatót készítettek számukra. Ezzel talán könyebben megérthetik a melegek sajátos élethelyzetét, így kisebb az esélye, hogy konfliktus alakuljon ki a szertartáson. Az anyakönyvvezetők egy része már átesett egy tanfolyamon is, amelyet épp az ilyen problémák elkerülése érdekében szerveztek számukra. Az útmutató szerzője szerint a többségük nem áll ellenségesen az új helyzethez, inkább bizonytalanok. A kiadvány egyik hangsúlyos eleme, hogy a törvény szerint, a szertartáson nem adhatnak teret a személyes véleményüknek és nem is utasíthatnak vissza egyetlen meleg párt sem.

12820159

A kiadvány kitér a megfelelő szóhasználatra (meleg vagy leszbikus a homoszexuális helyett), a családtagok kezelésére, sőt biztonsági problémákra is. A készítők felhívják a figyelmet arra is, hogy az első időszakban elképzelhető, hogy homofób ellentüntetők zavarják meg a bejegyzett élettársi kapcsolatok megkötését, ezért érdemes a biztonsági szolgálatot előre értesíteni.

- Az anyakönyvvezetőkkel folytatott megbeszélések során azt kérték tőlünk, hogy segítsünk olyan beszédpanelek, szertartási elemek, versek, zenék összeállításában, amelyek egy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítési szertartása során felhasználhatóak - mondja Dombos Tamás, a kiadvány egyik szerzője. Hozzáteszi: voltak számukra furcsa kérdések is, például, hogy "ilyen esetekben hogy döntsék el, hogy ki a férfi és ki a nő".