Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Megszüntették a nyomozást az UD Zrt.-t érintő egyes bűncselekményekben

2009.07.09. 18:29
Bűncselekmény hiányában megszüntette az UD Zrt. vezetői ellen államtitoksértés, magántitok jogosulatlan megismerése, valamint számítógépes rendszer feltörése miatt indult nyomozást a rendőrség - mondta Futó Barnabás, a cég jogi képviselője csütörtökön.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt vált ismertté. Ezzel kapcsolatban a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert. Szilvásyt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg.

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Most e bűncselekmények vonatkozásában szüntették meg a nyomozást.

A rendőrség honlapjára feltett közlemény szerint a nyomozás során viszont több olyan bizonyítékot találtak a nyomozók, melyek megalapozták a visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős felhasználású termékkel bűntette, befolyással üzérkedés, többrendbeli hivatali visszaélés, visszaélés személyes adattal bűncselekmények gyanúját. Az összesen öt különböző nyomozást, a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészségek és a NNI folytatják.

A megszüntető határozattal kapcsolatban a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának munkatársa azt közölte csütörtökön: "A feljelentő, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, azután, hogy kézhez kapja a szóban forgó megszüntető határozatot, törvényes lehetőségeinek fényében tanulmányozni fogja azt."

A jogszabályok értelmében ez azt jelenti, hogy a főigazgató - ha úgy dönt - a határozat miatt panasszal fordulhat az NNI-hez, amely a panasznak vagy helyt ad, vagy ha nem ad helyt, akkor továbbítja az ügyészségnek.

Az ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke 2008. szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.

A legfőbb ügyész azonban éppen ehhez a hangfelvételhez kapcsolódóan kérte Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség hivatalosan nem közölte, hogy ezt milyen bűncselekmény gyanúja miatt kérte, az MTI azonban úgy tudja, hogy a két politikus - a legfőbb ügyész házelnökhöz intézett levele szerint - megalapozottan gyanúsítható személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés bűntettével.

Az adatgyűjtési ügy kapcsán korábban a nemzetbiztonsági kabinet is ülést tartott. Szilvásy akkori közleménye szerint egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Az "alapügyből" azonban több oldalszál is kinőtt. Ezek az ügyek összefüggnek, mindegyik ebből a nyomozásból ered vagy ezzel a céggel van összefüggésben.