Felszámolják a Hospinvestet

2009.07.10. 14:03 Módosítva: 2009.07.10. 14:50
A Hospinvest felszámolásáról döntöttek a tulajdonosok, mert nem tudják tovább működtetni a céget, illetve a még meglévő három rendelőintézetet. A cég elnöke az Indexnek azt mondta: 2,7 milliárd forint elhatárolt adósságuk van, amelyeket nagyrészt a még befolyó OEP-bevételekből akarnak kiegyenlíteni.

A kórházakat működtető Hospinvest közgyűlése pénteken arról döntött, hogy lemondanak a csődvédelemről és elindítják a cég ellen a felszámolási eljárást. A cég üzemeltetésében lévő intézményeket a legrövidebb időn belül átadják a tulajdonos önkormányzatoknak.

Ez három rendelőintézetet jelent Jánoshalmán, Kecelen és Kiskunhalason. Mindhárom intézmény a kiskunhalasi kórházhoz kötődött, amelynek üzemeltetését szintén visszaveszi az önkormányzat. A cég korábban a százhalombattai rendelőintézet működtetésére is szerződést kötött, ezt az érdekeltségét azonban a Hospinvest már eladta, mondta az Indexnek Kollányi Gábor a Hospinvest Zrt. elnöke. A cég honlapján egy újpesti rendelő is szerepel, ez azonban nem kötődik szorosan a zrt-hez, orvosok üzemeltetik.

A Hospinvest Zrt-nek 2,7 milliárd forint elhatárolt adóssága van, mondta Kollányi Gábor. Reményeik szerint a hitelezőket úgy tudják kifizetni, ha megkapják az általuk üzemeltetett intézmények után járó OEP-finanszírozást arra az időszakra, amíg hozzájuk tartoznak a kórházak. Az OEP a kórházak teljesítményét három hónapos késéssel fizeti ki, így ezek az összegek várhatóan az ősszel folynak be.

Kérdésünkre, hogy ez mennyire járható útja a tartozások kifizetésének, Kollányi Gábor azt mondta: amennyiben a hátralévő időszakban tudják garantálni a kórházakban és rendelőkban a megfelelő ellátást és működést, ez az egyik lehetőség a cég felszámolására.

Kollányi Gábor szerint olyan kórházak kerülnek vissza az önkormányzatokhoz, amelyeket az elmúlt években magasabb szervezettség, nagyobb hatékonyság és jobb gazdasági feltételek jellemeztek, mint az önkormányzati fenntartásúakat, és ezt a Hospinvest elnöke kétségtelen eredménynek tartja.

A Hospinvest idén április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot. Súlyosbította a helyzetet, hogy márciusban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is kiszállt a cégből, amely 2007-ben 4 millió eurót fektetettt a Hospinvestbe.

A társaság az egri, a hatvani, a parádfürdői, a gyöngyösi és a kiskunhalasi kórház vagyonkezelési feladatait látta el. Augusztus 13-ig kértek türelmi időt arra, hogy új befektetőket találnak és stabilizálják helyzetüket. Ezt egyik város sem várta meg. Mostanra az összes önkormányzat úgy döntött, hogy a kórházakat visszaveszi a Hospinvesttől és azok működtetésére saját kft-ket alapít.